Obeleženo osnivanje NP Tara

U centru za posetioce u Bajinoj Bašti predavanjem i otvaranjem izložbe „Staro i nestalo voće Srbije“ obeležen 13. jul dan osnivanja Nacionalnog parka Tara.

Izložba je realizovana u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom Srbije, a predavanje je održala Aleksandra Savić autorka izložbe i kustos muzeja. Ideja ove izložbe jeste promocija i zaštita autohtonih vrsta voća ovog podneblja. Svi zainteresovani će moći da pogledaju izložbu u Centru za posetioce NP Tara do oktobra.

Nacionalni park Tara je osnovan 13. jula 1981. godine sa zadatkom zaštite prirodnih i kulturnih vrednosti istoimene planine. Ovo područje je riznica prirodnih dragocenosti i utočište za brojne vrste iz daleke prošlosti. Posebno se izdvajaju Pančićeva omorika i Pančićev skakavac, a treba istaći da je ovo područje najznačajnije stanište medveda i divokoze u Srbiji. Ipak, osnovni fenomen Nacionalnog parka predstavljaju šume koje pokrivaju 80% teritorije i spadaju među najočuvanije, najkvalitetnije i najproduktivnije u Evropi. Ovde je registrovana 1/3 biljnih vrsta Srbije, 60 vrsta sisara, 140 vrsta ptica, 19 vrsta riba… Geonasleđe je, takođe, jako raznovrsno i upravo je reljef u najvećoj meri bio preduslov za izuzetnu biološku raznovrsnost podrčja. Naravno, Tara ima i značajne kulturno-istorijske spomenike, od kojih su najpoznatiji manastir Rača, zadužbina kralja Dragutina iz 13. veka i nekropole sa stećcima uvrštene na listu UNESКO svetske kulturne baštine.

Centralna proslava jubileja 40 godina Nacionalnog parka Tara biće organizovana u septembru. Tada nas između ostalog očekuje promocija monografija „Nacionalni park Tara“ i „Lekovito bilje Nacionalnog parka Tara“, kao i dokumentarnog filma o 40 godina ovog zaštićenog područja.

Iza nas je mnogo rada na uspostavljanju sistema očuvanja prirodnih vrednosti planine Tare, ali nas isto tako očekuju brojni izazovi u godinama koje nam dolaze. Upravo zbog toga ćemo biti još odlučniji u tome da sve aktivnosti u parku moraju biti podređene očuvanju vrednosti Tare.

Naši prijatelji iz Bašta Fest-a sa svojim gostima, filmadžijama, napravili su nam rođendansku čestitku koja nas je jako obradovala i na tome im veliko hvala.

Izvor: NP TARA

Leave a Comment