NP Tara obeležio Međunarodni dan šum

Širom sveta se 21. marta obeležava Međunarodni dan šuma. Ove godine ovaj datum obeležavamo pod sloganom “Zdrave šume za zdrave ljude”.

Nacionalni park Tara je ovaj datum obeležio sa nekoliko različitih aktivnosti ciljem da ukažemo da je održivo korišćenje šuma jedan od najboljih načina da se očuva priroda na planeti, a samim tim i zdravlje ljudi.

– U OŠ “Stevan Joksimović” u Rogačici održano je predavanje za pedesetak učenika od 5. do 8. razreda, kroz interaktivnu radionicu deci je objašnjen značaj šuma i neophodnost odgovornog odnosa prema prirodi uopšte.

– U dvorištu predškolske ustanove “Neven” radnici JP “Nacionalni park Tara” su posadili 45 odraslih sadnica četinara koje je doniralo naše preduzeće. U aktivnostima sadnje drveća su učestvovali i mališani iz vrtića sa svojim vaspitačicama.

– U sklopu obeležavanja Ekološke nedelje u organizaciji Кancelarije za mlade Bajina Bašta dvadesetak srednjoškolaca iz našeg grada je posetilo Centar za posetioce NP Tara u Bajinoj Bašti i upoznalo se sa vrednostima parka sa posebnim akcentom na šumske ekosisteme.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. mart Međunarodnim danom šuma 2012. godine kako bi proslavila i podigla svest o značaju svih vrsta šuma.

Zdrave šume su od vitalnog značaja za sve aspekte zdrave planete, od sredstava za život i ishranu do biodiverziteta i zaštite životne sredine, saopštio je Forum Ujedinjenih nacija o šumama povodom obeležavanja Međunarodnog dana šuma. Zdrave šume su takođe ključne u borbi protiv klimatskih promena, kao i za doprinos prosperitetu sadašnjih i budućih generacija, ističu u Forumu UN-a o šumama.

Šume su izuzetno značajne za smanjenje siromaštva i postizanje ciljeva održivog razvoja, poručila je svetska organizacija. Prečišćavaju vodu, čiste vazduh, hvataju ugljenik koji bi inače odlazio u atmosferu i izazivao globalno zagrevanje i obezbeđuju hranu i lekove.

Velik deo globalne populacije zavisi od usluga ekosistema omogućenih bogatstvom i zdravljem šuma. Od njih zavisi život i rad 1,6 milijardi ljudi, među kojima je i više od dve hiljade autohtonih zajednica, koje u šumi pronalaze sredstva za život, lekove, gorivo, hranu i sklonište. Trećina svetskog stanovništva, 2,4 milijarde ljudi na planeti, za pripremanje hrane koristi drvo i druge vrste biomase.

Izvor: NP Tara

Leave a Comment