Nije osnovano DOO “Stari grad”

Na 40. sednici Skupštine grada Užica nije doneta odluka o osnivanju DOO “Stari grad”. Ovo preduzeće obavljalo bi poslove od značaja za razvoj turizma i  specijalizovano za određene destinacije. Destinacije koje su predviđene su Gradska plaža, Užički grad – “Stari grad“ i to područje obuhvaćeno Planom detaljne regulacije “Stari grad“, zatim Klisura reke Đetinje sa Staparskom banjom i Staparska gradina. Od poslova, između ostalog, društvo „Stari grad Užice“, predviđeno je da organizacuje i realizuje turističke programe i putovanja, posreduje u pružanju usluga boravka, smeštaja, zabave, izleta, kao i razvijanje destinacijskih proizvoda kako bi bio inovativan i zanimljiv. Skupština preduzeća bi činila tri člana iz Skupštine grada, a oni bi birali direktora na neodređeno vreme.

Na ovoj sednici odbornici SPS-a, LDP-a i Stranke zelenih tražili su da se osnivanje ovakvog preduzeća povuče sa dnevnog reda, prvenstveno što nisu upoznati sa osnovnim funkcijama preduzeća. Vidoje Drnadarević, šef Odborničke grupe SPS-a konstatovao je da nema elaborata o ekonomskoj opravdanosti postojanja ovakvog preduzeća i pitao kakvu će kontrolu imati Grad, odnosno Skupština nad ovim društvom.

– Ako tri naša predstavnika uđu u Skupštinu tog preduzeća, oni postaju potpuno nezavisni od nas. Mi niti usvajamo njihov program poslovanja, niti njihov izveštaj o poslovanju. Jedino, oni koji dođu posle nas, možda ih vide u nekoj poziciji kada se bude usvajao budžet grada. Ovo meni liči na park prirode Mokra gora, koje je Vlada osnovala kao društvo sa ograničenom odgovornošću, ali oni imaju svoj lični prihod, a to su takse. Mislim da ovo, ako treba da se osnuje, treba da bude javno preduzeće kojim će se komandovati odavde, iz Skupštine. I drugo, zašto se nekome daje na upravljanje izdavanje dozvola? Pored toga, mi više nemamo mehanizam da smenjimo direktora ako dobro ne radi. Mislim da je javno preduzeće bolja forma i da se na taj način zaštitimo od mogućih koruptivnih događaja, koji mogu nastati naročito kada je u pitanje gazdovanje od plaže do banje – naveo je Drndarević.

Odbornik Marko Ristovski (Stranka zelenih) pitao je ako ovo preduzeće preuzmu ulogu turističkih agencija, odnosno da će raditi taj posao i biti finansirano od strane Grada, onda može po mnogo nižoj ceni raditi te usluge od drugih turističkih agencija.

Odbornik Zoran Plećević (LDP) je rekao da postoji Služba za urbanizam koja izdaje lokacijske dozvole i da taj posao ne bi smelo da radi DOO. Pitao je takođe zašto nisu obuhvaćene i turističke destinacije Potpećla pećina i Jelova gora, kao i to da je onda besmisleno da postoje još dve turističke organizacije u gradu.

Njegov partijski kolega Đorđe Milićević je rekao da osnivanje ovakvog jednog preduzeća jeste pokazatelj da se bliže izbore i potrebe da se udome neki kadrovi na koje se više ne računa da će nastupati u ovom obliku“.

Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačelnika, kao glavni argument je naveo da je neophodno što pre postaviti upravljača, odnosno pravno i odgovorno lice, kojim će upravljati Neolitskim naseljem i Starim gradom, s obzirom da to zahtevaju i same projektne dokumentacije. Svojim govorom je na neki način izazvao odbornike SPS-a, koji su nakon toga napustili sednicu.

Sednica je prekinuta, a posle pauze nakon konsultacije odborničkih klubova, ova tačka je povučena sa dnevnog reda.

 

 

Autor LZS

Leave a Comment