Neće se čekati 30 godina da se obnovi ovaj put

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović obišli su radove na deonici magistralnog puta od Zlatibora do Nove Varoši.

– Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da u svakoj opštini u ovom kraju, u Čajetini, Novoj Varoši i Priboju da pokažem šta smo uradili u prethodnom periodu. Na teritoriji opštine Čajetina smo ukupno uložili 870 miliona dinara u puteve i za najveću i najozbiljniju saobraćajnicu u ovom kraju, od Zlatibora do Borove glave, predvideli smo 556 milion, za radove u dužini od 14 kilometara. Do sada je završeno nešto više od sedam kilometara, a ostatak će biti završen do juna sledeće godine – rekao je ministar Vesić.

On je dodao „da se radi i put za Ponikve koji će biti značajan za sve turističke sadržaje koji se ovde grade kao što su gondola, golf teren i sve ostalo što predsednik Stamatović namerava da uradi, za šta će biti neophodan aerodrom”, kao i o obilaznicu oko Zlatibora u dužini 9,6 kilometara i do sada je završeno oko 2,5 kilometara, i radovi se nastavljaju sledeće godine. Očekuju se radovi na rehabilitaciji puta od Sušice do Zlatibora, u dužini od nekih osam kilometara i vrednosti radova od oko 400 miliona dinara.

– Кada završimo radove do Borove Glave, nastavljamo sa rekonstrukcijom puta do Nove Varoši. U narednih četiri godine put magistralni put preko Zlatibora do Nove Varoši će postati lokalni put tj. njime se neće kretati kamionski saobraćaj. Sledeće godine počinju radovi na delu autoputa od Požege do Duge Poljane i dalje prema Crnoj Gori, a dali smo nalog da se projektuje i brza saobraćajnica od Nove Varoši do Duge Poljane. Sa druge strane, kada budemo počeli da gradimo deo autoputa od Požege do Кotromana, koji će imati izlaz ka Zlatiboru kod Sušice, put preko Zlatibora ka Novoj Varoši neće imati ovoliko opterećenje – rekao je Vesić.

Radovima na deonici Zlatibor – Borova Glava predviđena je zamena dva sloja asfalta i podloga na mestima gde to bude bilopotrebno. Predviđena je i izgradnja tri kružna toka u blizini Zlatibora koji će poboljšati bezbednost na skretanju za Tornik, na skretanju za Zlatibor i na skretanju za selo Sirogojno. Glavni rezultat realizacije ovog projekta će biti poboljšanje bezbednosti tj. preglednosti u strmim usecima.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović je ovom prilikom naglasio da su sva ulaganja vlade i ministarstava veoma značajni za opstanak naroda na ovim prostorima.

– Regionalno povezivanje je veoma značajno, jer ne možemo da pravimo granice na teritorijama pojedinih opština već moramo da se povezujemo. Sve što smo zajedno uradili sa vladom i ministarstvima pokazuje da ovaj kraj ima budućnost, da ovde vredi ulagati i da ove saobraćajnice povezjuju ljude i stvaraju povoljan ambijent za dolazak i stranih investitora – rekao je Stamatović i dodao da put koji obilaze nije rekonstruisan od momenta izgradnje, tj. preko 30 godina i naglasio da se nada da će naredne godine rekonstruisati deonicu puta od Sušice do Zlatibora.

Autor: LZS, Izvor i foto: Opština Čajetina

Leave a Comment