Narodna biblioteka Užice proslavila 165 godina

Narodna bibliteka Užice je proslavila 165 godina postojanja. Ova ustanova je je najstarija ustanova kulture u Zlatiborskom okrugu i jedna od najstarijih biblioteka u Srbiji. Na inicijativu naprednog građanstva i omladine 1865. godine osnovano je “Užičko čitalaštvo”, a zatim je tokom vremena menjala imena, bila zabranjivana, da bi 1946. godine nastavila svoj kontinuitet postojanja.

Dušica Murić, direktorka užičke biblioteke, podsetila je da je Narodna biblioteka Užice matična biblioteka za sve javne, specijalne i školske biblioteke na teritoriji Zlatiborskog okruga i da se u fondu Biblioteke nalazi oko 180.000 knjiga, više od 500 naslova periodike, oko 300 zvučnih knjiga kao i bogata zbirka neknjižne građe, stare i retke knjige.

– Ponosni smo na preko 6.000 članova, više od 60.000 poseta i preko 110.000 izdatih knjiga na godišnjem nivou, kao i na brojne književne večeri, izložbe i dečje kreativne radionice kroz koje su prošle stotine dece iz našeg grada. Kao jedna od pet najuspešnijih biblioteka u projektu Digitalni građanin, NBU nagrađena je vrednom opremom koja će naše najmlađe članove pripremiti za digitalno doba – rekla je Dušica Murić.

Proslavi jubileja je prisustvovala i gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, i tom prilikom obećala da će učiniti sve što je u njenoj moći da u narednom periodu obezbedi podršku za sanaciju i rekonstrukciju ovog prostora u kome se nalazi veoma vredna književna građa.

– Radi se na izradi projekta, a nadamo se da ćemo zajedničkim snagama i uz pomoć resornih ministarstava uspeti da obezbedimo i neophodna finansijska sredstva – rekla je gradonačelnica.

Narodna biblioteka Užice pažnju posvećuje i izdavačkoj delatnosti. Izdaje i časopis Međaj, koji ove godine, takođe, slavi svoj jubilej – 40 godina od izlaska prvog broja. Prateći potrebe savremenog čitaoca u digitalnom dobu, Narodna biblioteka Užice unapredila je svoj sajt, pokrenula jutjub kanal i aktivno promoviše svoju delatnost na društvenim mrežama.

Autor: LZS

Leave a Comment