Nalazište morskih fosila u Skržutima

Užičanin Zoran Ristanović, sportista, zaljubljenik u prirodu i autor mnogobrojnih izvrsnih fotografija, poseduje kolekciju fosila iz naših krajeva.

Prema njegovim rečima područja Skržuta, Ravni, Sirogojna i predeli prema Valjevu kriju tajnu morskih fosila, dok predeli Tare i Mokre Gore čuvaju slatkovodne fosile.

– Najviše morskih fosila našao sam u nalazištu u Skržutima, selu koje se nalazi na osamnaest kilometara udaljenosti od Užica. Na ovom lokalitetu se nalaze brojni primerci morskih puževa, školjki, korala, morskih ježeva… Potiču iz vremena pre stvaranja kontinenata i ovaj lokalitet spada u veća nalazišta fosilnih struktura u regionu uz Makovište i Mokru Goru – kaže Zoran.

On objašnjava da je dno okeana bilo na sadašnjih 700 do 900 m.n.v. Za ove fosile sa lokaliteta sela Skržuti, Nikojevići, Ravni, Sirogojno… kaže da su stari oko sedamdeset miliona godina.

– Ovi fosili su živeli u određenim grupacijama, zajednicama koje su jedno pored druge rasli, kao biljke. Stručnjaci kažu da je ovo područje predstavljalo more sa obiljem ostrva poput danasnje Indonezije. Ostacima iz davne prošlosti uvek se davao mističan značaj, a o njihovoj simbolici govore brojna istraživanja.


– Ovo je mali deo zbirke koju posedujem, a svaki od ovih fosila ima svoju mističnu priču, posebno fosil morskog puža. Meni je pripala čast da ga oslobodim iz tamnice duge sedamdeset miliona godina. Kakva čast – kaže naš sagovornik.

Autor LZS

Foto Zoran Ristanović (pogledati galeriju fotografiju fosila ispod)


Leave a Comment