Najveće “lepinje sa sve” za sve!

U okviru šestog dana Međunarodnog festivala prirode i očuvanja kulturnog nasleđa “Žestival” u Užicu, pekara “Kod Šuljage” ove godine je nadmašila sve svoje prethodne rekorde u pravljenju čuvenog užičkog specijaliteta “lepinja sa sve”. Dragan Lazić, vlasnik pekare, zajedno sa svojim radnicima doneli su na gradski trg, gde se održava sajam proizvođača rakije, ručnih radova i drugih autentničnih proizvoda ovog kraja, dve ogromne lepinje i više desetine malih za posetioce sajma.

Da je bilo predstavnika Ginisove knjige rekorda i da ima ova kategorija, svakako bi se ove lepinje našle na prvom mestu.

– Ove godina je lepinja za pet centimetara veća od one sa prošlog Žestivala”. Iskreno, nismo brojali ni jaja, ni koliko kajmaka smo stavili I litara pretopa, već smo ukus podešavali, onako kako uvek izgledaju naše lepinje – rekao je Dragan Lazić.

Da podsetimo da su prethodne dve lepinje sa kojom Lazić sada poredi ove današnje, bila teške po 15 kilograma, a prečnik im je bio 1,1 metar. U obe lepinje je bilo umućeno po 50 jaja, a zatim su ih punili kajmakom dok nisu doterali ukus I kvalitet. Na kraju su ih zalili litrima pretopa.

Prisutni su sa zadovoljstvom uzimali komade lepinje i “sladili” na gradskom trgu.

Autor: LZS

Leave a Comment