Najbolja predstava „Tri zime“

Posle sedam festivalskih pozorišnih dana, stručni žiri 26. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, u sastavu: Vida Ognjenović – predsednica žirija i članova Daria Harjačeka, Radivoja Dinulovića, Maje Mrđenović i Edvina Liverića nagradu Ardalion za najbolju predstavu dodelio je Pozorištu Promena iz Novog Sada za predstavu –član žirija ”Tri zime’‘ po tekstu Tene Štivičić, u režiji Jasne Djuričić.

Predstava “Tri zime”

– Vrhunska energija mladih glumaca, umeće oblikovanja karaktera, izgradjen stav prema relevantnoj temi koja je odlično korespodnirala sa gledalištem – naveo je uobrazloženju žiri.

Nagrada Ardalion za najbolju režiju pripala je Egonu Savinu, za režiju predstave ”Pučina”, po tekstu Branislava Nušića u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Predstava “Pučina”

– Sigurnom rediteljskom rukom i odličnim poznavanjem Nušićevog opusa Egon Savin je i ovoga puta pokazao da svakom delu pristupa istraživački i sa suptilnim odnosom prema psihologiji likova čini Nušićev tekst bliskim savremenoj publici – navedeno je u obrazloženju.

Nagrada Ardalion za najbolju žensku ulogu pripala je Hani Selimović za ulogu Eve u predstavi ”64”, po tekstu Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović, u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.

Predstava “64” – Hana Selimović

– Senzibilnom, preciznom, eruptivnom snagom igre Hana Selimović nosi predstavu ”64” namećući vrhunski ritam i punu glumačku izražajnost tekstu Tene Štivičić – obrazložena je ova odluka.

Nagrada Ardalion za najbolju mušku ulogu pripala je Nenadu Jezdiću za ulogu Vladimira Nedeljkovića u predstavi ”Pučina”, JDP.

Predstava “Pučina” – Nenad Jezdić

– Snažnim glumačkim promišljanjem nijansi Jezdić uspeva da izrazi psihološku kompleksnost lika Vladimira Nedeljkovića, koji je u suštini žrtva i sopstvene ambicije i manipulacije okoline.

Nagrada Ardalion za najbolju scenografiju pripala je Darku Nedeljkoviću za scenografiju u predstavi ”64”.

Predstava “64”

– Svedenim, jasnim i snažnim scenografskim sredstvima Darko Nedeljković je uspostavio prostor igre visokog potencijala i delikatne likovnosti koja je u potpunoj saglasnosti sa svim ostalim komponentama predstave – obrazložio je žiri.

Nagrada Ardalion za najbolju kostimografiju pripala je Lani Cvijanović za kostimografiju u predstavi ”Pučina”.

Predstava “Pučina”

– Promišljenom stilizacijom Lana Cvijanović je postigla čistotu linije kostima i punu izražajnost kojom značajno doprinosi celini predstave.

Nagrada Ardalion za epizodnu ulogu pripala je Branislavu Zeremskom za ulogu Olivera u predstavi ”64”.

– Lucidno promišljajući reski način odbrane zastarelih stavova lika namćorastog oca, Zeremski postiže visoku razinu i komike i realizma čime budi kod publike osećaj topline i nežnosti.

Nagrada Ardalion za najboljeg mladog glumca i Nagrada Politike „Avdo Mujčinović pripala je ansamblu predstave”Tri zime”.

Predstava “Tri zime”

– Vrhunskom energijom i zajedništvom igre ansambl predstave je postigao snažnu i direktnu razmenu energije sa publikom koja je puna  4 sata disala sa njima – obrazložio je žiri.

Specijalna Nagrada Ardalion dodeljena je Marku Đokiću za dizajn svetla u predstavi ”64”.

– Znalačkim postupkom Đokić svetlom ostvaruje dinamičnu dramaturgiju prostora čime postiže novu dimenziju u strukturi predstave – obrazložio je žiri.

Autor: LZS, Foto: Narodno pozorište Užice

Leave a Comment