Na Zlatiboru za vreme vikenda i praznika 30.000 gostiju

U svojoj jučerašnjoj izjavi za Betu, predstavnici turističkih organizacija Zlatibora i Raške rekli su da je u tim zimskim centrima oko 50.000 gostiju, uglavnom domaćih i simboličan broj iz Slovenije i Crne Gore.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović rekao je za Betu da je tokom  produženog vikenda zbog nacionalnog praznika Dana državnosti na Zlatiboru prijavljeno oko 30.000 gostiju u hotelima i privatnom smeštaju, pa gotovo da nije moguće naći “slobodan krevet”. On je istakao da su oko 98% domaći gosti, dok je vrlo mali broj gostiju iz Slovenije i Crne Gore. Gostima je posebno interesantna gondola, koja je za 27 dana, od 14. januara kad je puštena, prevezla 30.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, promet je u januaru bio tri odsto veći nego u istom mesecu prošle godine koja se računa kao dobra poslovna godina, s obzirom da još nije bila počela pandemija. Podsetio je da je u 2019. godini na Zlatiboru boravilo oko 350.000 gostiju i ostvaren je oko 1,4 milion noćenja – u hotelima koji imaju oko 6.000 ležaja, i u privatnom smeštaju kojem je oko 25.000 ležaja.

Direktor Turističke organizacije Raška Radenko Cvetić rekao je da se nekoliko poslednjih dana na Kopaoniku nalazi oko 15.000-20.000 gostiju.
– U hotelima nema slobodnog mesta jer su raspoloživi kapaciteti puni kada se izuzme ograničenje zbog zdravstvene bezbednosti – istakao je Cvetić i dodao da je u pet hotela na Kopaoniku i dva u Raškoj gostima na raspolaganju oko 2.200 ležaja, dok je u privatnom smeštaju još oko 12.000 ležaja.

Povećanju broja gostiju je, prema njegovim rečima, doprinelo puštanje u rad žičare Brzeće-Mali Karaman pre par dana, koja ima 74 kabine i može da preveze 1.600 osoba na sat.

Cvetić je rekao da su kapaciteti na Kopaoniku rasprodati do polovine marta ove godine.

Izvor: Beta

Leave a Comment