Na Zlatiboru postavljena tabla u znak sećanja na Halijard misiju

Ispred Kulturnog centra na Zlatiboru danas, 30. septembra, otkrivena je informativna tabla o događaju koji se desio krajem Drugog svetskog rata na prostorima zapadne Srbije.

Od sredine 1944. do početka 1945. godine narod ovog kraja je učestvovao u masovnom spasavanju savezničkih pilota čije su avione oborile nemačke trupe stacionirane u zapadnoj Srbiji i istočnoj Bosni. Na poziv Jugoslovenske vojske u Otadžbini Zlatiborci su spasavali oborene pilote, brinuli se o njima i bezbedno ih vodili do improvizovanog aerodroma u Pranjanima kod Čačka, odakle su oni američkim avionima odlazili do savezničkih baza u oslobođenoj Italiji.

Ovu informativnu tablu svečano su otkrili predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i predsednik Udruženja Operacija Halijard, potpukovnik avijacije u penziji Džon Kapelo, da bi se potom u sali Kulturnog centra održala i svečana akademija kojoj su uz predstavnike opštine Čajetina i članova Udruženja prisustvovali potomci učesnika ove akcije.

Program je počeo promotivnim spotom o Zlatiboru praćen pesmom Zlatibore moj zeleni bore, koju su izveli hor i simfonijski orkestar Radio televizije Srbije. U nastavku programa učenica četvrtog razreda srednje ugostiteljske Aleksandra Jokić pročitala je tekst o ovoj operaciji, da bi potom potomci primili priznanja koja su im uručili Stamatović i Kapelo. Svečani deo programa završen je pesmom “Tamo daleko” u izvođenju mladog Vujice Dragovića nakon čega je upriličen koktel u Galeriji Kulturnog centra.

Opština Čajetina je poznata po tome što neguje tradiciciju obeležavanja svih onih događaja koji nas podsećaju na slobodarsku tradiciju srpskog naroda i na veoma izraženu humanost u pomoći onima kojima je ona neophodna. Ova tabla služiće i kao podsetnik da su  Zlatiborci pokazali pomenute vrednosti i u takvim teškim istorijskim događajima a iste informativne table nalaze i u zlatiborskim selima Šljivovica i Sirogojno.

Izvor: TO Zlatibor

Leave a Comment