Na Đetinji počeo Evropski kup u raftingu

Evropski kup u raftingu, koji se boduje i za Prvenstvo Srbije, počeo je danas na reci Đetinji i trajaće dva dana. Ovo takmičenje je okupilo oko 15 ekipa iz Italije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, među kojima su i tri paratima iz Srbije, Italije i Bugarske.

Boris Prujakov, predsednik Rafting saveza Srbije i potpredsednik Svetske rafting federacije, kaže da su prvi put na reci Đetinje.

– Teren u Užicu i reka Đetinja imaju veliki potencijal za organizaciju rafting takmičenja, kao i za komercijalni rafting, kojim se mi konkretno ne bavimo. To je prilika za turizam kao i da gosti sa Zlatibora dolaze ovde na vrlo ozbiljan rafting. Kanjon reke Đetinje je divan i onaj ko jednom bude prošao kroz njega sigurno će se ponovo vratiti – rekao je Prujakov.

On je objasnio da će se za dva dana takmičenja učesnici takmičiti u slalomu i spustu. Prvog dana u slalomu kroz sam kanjon rafteri će se voziri stazom dugom 300 metara, a drugog dana će biti spust od brane na Gradskoj plaži do Ade.

Dragiša Kuzmanović, predsednik Sportskog saveza Užice, kaže da će ovim takmičenjem Zlatiborski okrug i Užice postati prepoznatljivo po prirodnim lepotama i odlikama.

– Prvi put se rafting takmičenje održava u Užicu. Trebalo je prošle godine da bude, ali je bila nepovoljna situacija sa vodom. Ove godine uz dozvolu Srbijavode se održava. Nadamo se da će postati tradicionalno takmičenje, ali i da će se naći u turističkoj ponudi grada Užica, kako bi u narednim godinama privukli veliki broj turista koji će se spuštati Đetinjom kroz kanjon – rekao je Kuzmanović.

Zamenik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović pozdravio je sve prisutne i zahvalio se svim javnim preduzećima i ustanovama koje su pomogle u opremanju staza i da se ovo takmičenje što bolje održi.

Sabino Seka došao je iz zapadnog dela Apenina.

– Raftingom sam počeo da se bavom pre pet godina, kao vodič, a odnedavno se takmičim. Prvi put sam u Srbiji. Reka je zanimljiva, ali se nadam da će se nivo još podići. Ova reka je hladna, ali ni blizu kao Dora Baltea na kojoj splavarim u Italiji. Temperatura naše reke je 9 stepeni – rekao je Sabino Seka.

Frančeska Leonardo dolazi iz severnog dela Italije.

– Prvi put sam u Srbiji. Juče smo probali donji tok reke. Nemam prevelika očekivanja jer sam debitant, ali želim da upoznam još jednu reku i steknem novo iskustvo. Dolazim iz severne Italije i splavarim na reci Noče – rekla je Frančeska

Anđele Ristivojević iz brogradskog kluba „Beodragos“ kaže da je prvi put na Đetinji.

– Juče smo videli kako izgleda deonica i zadovoljna sam. Mislim da će se moj tim najbolje pokazati u spustu. Imamo dobre veslače, imamo snagu, ali nam slalom nije osnovna disciplina tako da ćemo ići na spust – rekla je Anđela.

Među takmičarima je bila i reprezentacija Srbije, kojima će ovo biti novo iskustvo. Brzaci reke su neke ekipe onemogućili i pored velikog napora da obiđu oko zastavice, a neki su se zaglavili i na stenama jer ih nisu zaobišli. Na kraju, na cilju ipak su svi bili zadovoljni što su stekli novo iskustvo.

Autor: LZS


Leave a Comment