Mladi umetnici u izgradnji neolitskog naselja u kanjonu Đetinje

Učenici druge godine smerova grnčari i konzervatori Umetničke škole u Užicu proveli su četiri dana kao volonteri radeći u budućem neolitskom naselju u kanjonu reke Đetinje. Oni su pravili smesu od gline, peska i slame i oblagali konstrukcije zidova sojenica, sa krovovima od slame.

Prema rečima direktorke Umetničke škole Sofije Bunardžić, ova škola je partner u izgradnji ovog Arheološkog parka “StaRapk”, koji je replika arheološkog naselja iz neolita.

– Učenici sa odseka grnačar sa nastavnicom Vesnom Aćimović Panić i odseka konzervator kulturnih dobara Jelenom Guskić Petrović išli su na teren i pomagali su završtetak kuća u arheološkom parku. Naša škola je partner u ovom projektu, a kasnije, kada se otvori park, naši učenici iz druge, treće i četvrte godine turistima će demonstrirati kako se prave grnčarski predmeti od gline, konzervatori će imati svoj zadatak, dok učenici sa odseka dizajn tekstila će pokazivati kako se nekada radilo, koristiće kožu i kamen. To su u stvari te arheološke radionice, a turisti će imati priliku da se sami oporbaju u tome – rekla je Sofija Bunardžić.

Deca su prezadovoljna učešćem u ovom projektu, naročito što su naučili nešto novo, malo drugačije nego što se uči u školi. Mešavinu koju su sastavljali pravili su u keramičkim posudama, a glina koju su koristili nabavljena je iz užičkih sela Zlakuse i Ravni.

– Ovo je izrada ekološkog tipa kuća, a takve su nekada bile. Rad učenika su pratile arhitektice iz Vojvodine, koje su im davale instrukcije. To im je bila velika prilika da nauče nešto novo – dodala je direktorka Umetničke škole.

Nosioci ovog projekta su Grad Užice i užička Regionalna razvojna agencija „Zlatibor“, a ukupna vrednost je 593.939 evra. Evropska unija je kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, a u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) donirala 449.850 evra, dok je ostatak učešće partnera u projektu.

– Replika neolitskog naselja imaće šest objekata – pet iz perioda neolita, od kojih su četiri kuće pokrivene slamom, šindrom, oblepljene blatom i jedna je poluzemunica. Šesti objekat potiče iz kasnijeg bronzanog perioda i sagrađen je od kamena. Prvih pet objekata biće deo muzejske postavke sa kompletno uređenim eksterijerom i enterijerom u stilu života neolitskog čoveka, a kameni i najveći objekat koristiće se za demonstraciju života neolitskog čoveka u zatvorenom prostoru – rekla je Snežana Milisavljević.

Građevinski radovi su u završnoj fazi i trebalo bi da se okončaju za 20 dana, a konačno završetak u aprilu iduće godine. Posetioci će imati priliku da vide prikaze neolitskog života – lutke ljudi iz tog doba u prirodnoj veličini, njihovo pokućstvo, oruđe i oružje, a sve će pratiti i savremeni video i audio sistem.

Autor LZS

Leave a Comment