Mladi gorani u akciji

Pokret gorana Srbije održao je edukativnu radionicu u rasadniku ,,Lug“. Ova najstarija ekološka organizacija u našoj zemlji osnovana je 1960. godine, a u opisu njihovog delovanja je pošumljavanje, ozelenjavanje i edukacija kroz razne škole, kampove i radionice.

Zbog sve pogubnijeg uticaja klimatskih promena i zagađenja životne sredine gorani organizuju niz akcija i ekoloških radionica. Izuzetan doprinos postignutim rezultatima dali su mladi pripadnici Pokreta gorana, a da bi se oni što bolje obučili, organizuju se brojne akcije pošumljavanja, kao i škole i kampovi u kojima učestvuju gorani koji su svojim radom zaslužili angažovanje na akcijama radnog i edukativnog karaktera.

Radionica u rasadniku ,,Lug“ zamišljena je kao priprema pred takmičenje za učenike od 5. do 8. razreda, koje se svake godine održava u Beogradu. Radionici su prisustvovala đaci iz nekoliko škola zlatiborskog okruga i na taj način se upoznali sa proizvodnjom sadnica, značajem šuma i svemu ostalom vezanom za delatnost gorana.

Predavanja su održali Miroslav Mihajilović, sekretar Pokreta gorana Srbije, Predrag Jović, potpredsednik Pokreta gorana Srbije, kao i Branka Spasojević i Jelena Bošković ispred JP ,,Nacionalni parka Tara“.

Ovom prilikom uručene su i nagrade radnicima JP ,,Nacionalni park Tara“ povodom 60. godišnjice stvaralačke delatnosti Pokreta gorana Srbije, koje zbog epidemiološke situacije nisu mogle biti uručene pre dve godine. U znak priznanja za izuzetan doprinos na afirmaciji i unapređivanju gorskih aktivnosti, dodeljena je Zlatna plaketa Branki Spasojević, kao i zahvalnice Milici Tomić i Ranku Milanoviću. JP ,,Nacionalni park Tara“ istim povodom dobilo je priznanje ,,Pančićeva omorika“, čije je svečano uručivanje upriličeno u Specijalnom rezervatu prirode “Zasavica” 24. decembra 2021. godine.

Izvor: NP Tara

Leave a Comment