Ministarka Matić svečano otvorila sajam turizma

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić svečano je otvorila 43. Međunarodni sajam turizma u Beogradu i tom prilikom poručila da će poseta velikog broja ministara iz drugih zemalja doprineti jačanju turističke razmene između naših država ali i učvršćivanju postojeće poslovne saradnje.

– Sajam u Beogradu ima dugu tradiciju i jedan je od ključnih pokretača privrede Srbije u celini, ali je istovremeno i jedna od najznačajnijih manifestacija ovog tipa u regionu. Nakon prošlogodišnje pauze sada pruža priliku izlagačima ali i posetiocima da se svi setimo zlatnih vremena putovanja i da jačamo nadu povratka normalnom životu, uprkos svemu – istakla je ministarka.

Ona je rekla da je posebno ponosna na novi turistički brend Srbije.

– Srbija je predstavljena kao moderna, otvorena, uzbudljiva i kreativna destinacija. Upravo onako kako nas je videlo milion posetilaca iz celog sveta koji su obišli naš paviljon na Svetskoj izložbi u Dubaiju. Postavili smo novi standard međunarodnog predstavljanja Srbije u svetu, a rezultat je više od 40 potpisanih predugovora i ugovora i 20 naših kompanija koje se pripremaju da počnu poslovanje u regionu Bliskog Istoka – navela je Matić.

Ona je dodala da su već počele pripreme za nastup na EXPO 2025 u Osaki, kao i da su Beograd i Srbija spremni da budu domaćini Međunarodne Specijalizovane izložbe EXPO 2027, za poziciju za koju je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić podnela pismo kandidature u januaru ove godine.

Ministarka Matić ovom prilikom je podsetila da je za turizam pandemija donela neočekivane poremećaje u svetu, ali da je zahvaljujući merama podrške Vlade Republike Srbije, turistički sektor Srbije bio spreman na prilagođavanja i brze promene, navodeći da je u 2021. godini preko resornog ministarstva turizma, opredeljeno više od pet milijardi za podršku sektoru.

Na svečanom otvaranju govorili su i gradonačelnik grada Beograda Zoran Radojičić i direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, a ceremoniji su prisustvovali i predstavnici kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić,  kao i ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Jakov Milatović, ministar turizma Bugarske Hristo Prodanov, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Кošarac, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Кlokić i ministar turizma Maldiva Abdula Mausom.

Međunarodni sajam turizma održava se na Beogradskom sajmu od 24. do 27. marta 2022. godine pod sloganom „Između planina i mora“. Pored Sajma turizma, tradicionalno će biti održane još dve manifestacije: 17. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske usluge HORECA-OPREMA (24 – 27. mart) i 12. Međunarodni sajam vina BEOWINE (25 – 26. mart).

Na sajmu se predstavljaju: Grčka, Turska, Crna Gora, Tunis, Egipat, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Severna Makedonija, Rumunija, Mađarska, Slovačka, Maldivi, dok pojedinačno nastupaju izlagači iz Albanije, Hrvatske i Slovenije. Ove godine se, po prvi put predstavljaju i Malezija i Demokratska Republika Sao Tome i Principe.

Izvor: Ministarstvo turizma

Leave a Comment