Miholjski susreti sela u Kremnima

U Kremnima kod Užica održani su prvi iMiholjski susreti sela na kome je učešće uzelo 23 sela sa teritorije grada Užica. U takmičenjima u šest disciplina – nadvlačenje konopca, skok u dalj, bacanje kamena sa ramena, šah, stoni tenis i mali fudbal učestvovalo je oko 250 takmičara, dok je posetilaca bilo više stotina.

Miroljub Popović, domaćin ovih susreta i predsednik MZ Kremna, rekao je da više decenija u Kremnima nije održan ovakav zabavno-rekreativni sadržaj.

– Ovo je dobra poruka i od strane države i lokalne samouprave da stanovništvo u seoskim sredinama nije zaboravljeno i da mlađe generacije mogu da računaju na podršku, da se opredele da ostanu da žive na selu i tu stvaraju porodice. Meštani ovog sela su zadovljstvom i oduševljenjem prihvatili da budu domaćini “Miholjskih susreta sela” – rekao je Popović.

Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnice Užica, rekao je da je za organizaciju ove manifestacije od Ministarstva za brigu dobijeno 500.000 dinara, a da je grad Užice izdvojilo još 400.000 dinara.

– Mi smo za ovu namenu izdvojili još 400 hiljada dinara, da bi se sve ono što je zamišljeno organizovalo što bolje. Ovo su prvi susreti koji se organizuju na ovakav način sa idejom da postanu tradicionalni. Pored Kremana, sela koje je ove godine domaćin Miholjskih susreta, u narednom periodu u planu je oganizacija susreta i u ostalim selima na teritoriji grada Užica. Cilj ove manifestacije je što veći društeveni doprinos, druženje ljudi u selima, čuvanje tradicije i istorijskog nasleđa koje je u našim selima veliko – rekao je Stojadinović.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, koji je otvorio susrete, rekao je da se “961 selo dogovorilo, organizovalo da se vide, da se druže, da se takmiče, da kažu da postoje…”, i ukazao da treba postoje soeske opštine.

– Miholjski susreti sela će postati tradicionalni, a Kremna će postati prva seoska opština – rekao je Krkobabić.

Na manifestaciji i najmlađi su imali svoje učešće. Sproveden je likovni i literalni konkurs na temu “Moje selo” na koji je stiglo oko 70 radova.

Pored takmičarskog upriličen je i revijalni deo gde su nastupile pevačke grupe koje su brojne u selima ovog kraja, a učestvovala je i sekcija Muzičke škole; organizovana je i izložba slika u holu osnovne škole, a izlagani su i tradicionalni proizvoda domaće radinosti i starih zanata.

Autor: LZS

Leave a Comment