MATIĆ: Oporavak turizma zavisi od imunizacije

Oporavak turizma zavisi isključivo od brzine kojom se sprovodi imunizacija, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i dodala da Srbija, u odnosu na svet i Evropu, može biti optimistična, bar kada je u pitanju domaći turizam.

Matić je na konferenciji „Turizam 2021: na putu oporavka“, koju organizuju kompanija „Kolor medija komunikejšns“ u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i uz podršku AMS osiguranja, Turističke organizacije Budve i Turističke organizacije Vrnjačke Banje, istakla da je Srbija po obimu imunizacije prva u Evropi, ako se izuzme Velika Britanija.

-To nam govori da možemo očekivati rast domaćeg turizma u odnosu na prošlu godinu, mada on neće biti približan onome na šta smo navikli, naročito u rekordnoj 2019. godini i biće potrebno dosta godina da se vratimo na taj nivo – navela je Matić.

Matić je najavila da će Savet za razvoj i oporavak turizma početi uskoro sa radom i predložiće čitav niz mera koje će omogućiti Srbiji da postavi nove prioritete u toj oblasti.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović navela je da je ukupan promet domaćih turista umanjio štetu koja je nastala prethodne godine, a gledano prema ukupnom broju od šest miliona noćenja, vratili smo se na nivo iz 2014. godine.

-Ono što mi vidimo kao neophodan put oporavka je stabilizacija pandemije. Ohrabrujući su rezultati istraživanja Svetske turističke organizacije, koji pokazuju da je čak 54 odsto ispitanika iz deset ključnih tržišta Evrope izjavilo da će putovati u narednih šest meseci – naglasila je Labović.

U drugom delu konferencije ambasadori i stručnjaci iz inostranstva govoriće o očekivanjima u njihovim zemljama, kao i predstavnici turističke privrede iz regiona, navodi se u saopštenju.

Izvor: N1

Leave a Comment