Magični tonovi struna Uroša Dojčinovića “očarali” Kraljev trg

Na Kraljevom trgu održan je koncert Uroša Dojčinovića i gudačkog kvarteta “Intermeco”, koji su oko sat vremena svirali za zlatiborsku publiku.

Nastup je počeo u 20 časova,  kineskom pesmom iz 18. veka “Cvet jasmina”. Usledila je ruska numera “Dve gitare”  a potom i kompozicije iz zemlje koja se smatra za jednu od “kolevki” gitare – Španije: Koncertna studija, Španska serenada i Tango-Habanera “Enriketa”. Umetnik je ovaj koncert posvetio izvođačima iz država koje nisu priznale nezavisnost Kosova, pa su se mogle čuti i numere autora malo poznatih široj publici.

Neke od njih su ukrajinska romansa “Mesečina”, kao i zvuci južnoameričkih autora: “Iz duše” Valcer, “Milonga”, “Jedan” Tango, “Rastanak” , “Las Madrevelas” Kancona Habanera,  i “Device sunca”.

Uroš Dojčinović, gitarista, kompozitor, pedagog i publicista rođen je u Beogradu gde započinje učenje klasičnu gitare, zatim diplomira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Republika Hrvatska), a potom završava Postdiplomske studije odbranivši dva doktorata na interdisciplinarnim muzičkim temama na Filološkom i Filozovskom fakultetu Univerzitetu u Beogradu. Dojčinovićeva umetnička aktivnost obuhvata preko 3000 nastupa ostvarenih širom sveta, veliki broj radio i televizijskih emisija, više stotina održanih stručnih predavanja, majstorskih seminara i učešća u radu različitih domaćih i međunarodnih žirija.

“Intermeco” kvartet je od svog osnivanja 1999. godine na teritoriji Balkana, stekao reputaciju lidera u izvođenju muzike inspirisane popularnim muzičkim žanrovima. Pokretačku snagu i uporište kvartet je pronašao u evropskim i svetskim sastavima sličnog formata, a tokom poslednjih 12 godina svoj repertoar je menjao i proširivao u skladu sa konceptima samih nastupa.

Sledeći događaj u programu Kulturnog leta je već 20. jula kada će od 20 časova na Kraljevom trgu nastupiti grupa “Zana”.

Izvor: TO Zlatibor

 

Leave a Comment