Lomljenje česnice na Božić

UŽICE – SPC u Užicu i Grad Užice po treći put na Božić, 7. januara 2020. godine, u porti crkve Svetog Đorđa organiziju lomljenje česnice.

Zamenik gradonačelnika Užica Ivan Stanisavljević, kako je navedeno na sajtu Grada, pozvao je sve sugrađane, naročito one najmlađe, da na Božićno jutro dođu u portu crkve Sv. Đorđa.

U česnici sastavljenoj od velikog broja kajzerica će, kao što je to bilo i prethodnih godina, biti tri zlatnika, koje će najsrećniji učesnici koji ih izvuku, poneti kući. Lomljenje česnice je planirano u 10 časova.

Božić je najradosniji praznik među svim praznicima. Tog dana ovaplotio se Isus Hristos i postao čovek. Na Božić ujutro, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuje se dolazak Božića i Božićnog slavlja.

Domaćin i svi ukućani na Božić oblače najsvečanije odelo i odlaze u crkvu na jutrenje i Božićnu liturgiju. Posle službe u crkvi se prima nafora i prvo se ona uzima na Božić. Ljudi se pozdravljaju rečima “Hristos se rodi!” i otpozdravljaju “Vaistinu se rodi!”

Autor LZS, foto Grad Užice

Leave a Comment