Lekovita voda u Pribojskoj banji izvire već 30.000 godina

U Pribojskoj banji, nadomak Priboja, u tzv. staroj Srbiji, po rečima meštana, nalazi se čudesno lekovita voda, u tolikoj meri da leči najrazličitije rane i bolesti, a stara je, za ne poverovati – 30 hiljada godina.

Voda, kako kažu meštani za RINU (Regionalnu informativnu novinsku agenciju), leči psorijazu, zglobove, a od nje prerastaju kosti.

– Ova voda leči konja, a kamoli ljude. Kad se u njoj okupaš kao da si izašao iz majčine utrobe. Kapacitete koje ima ova voda nema pola Evrope – kazao je za RINU meštanin Ljubomir Pešić i dodao da su u ta brda “stare Srbije” vekovima dolazili nevoljnici u potrazi za spasenjem i lekom od teških muka.

Kako kaže, mnogi “hrastavi” odatle su izašli glatke kože, a mnogi “hromi” prohodali.

– Ova voda najbolja je apoteka i antibiotic – napominje Pešić.

Doktor Dragan Pjevčević kaže za da je do penzije radio na lekovitom izvoru.

– Ovo je izuzetno čuvena voda i temperaturom i svojim sastavom. Dobra za piće, za terapiju, izuzetna za veliki broj bolesti. Ovde sam radio više od 30 godina i video na hiljade ljudi i pacijenata koji dolaze svake godine i nalaze svoj lek u ovoj vodi, bilo da se kupaju bilo da je piju. Verujem da je dolaženje dvaput godišnje uz adekvatnu terapiju dobro za kožna oboljenja – napomenuo je Pjevčević i dodao:

– Do groba ću pamtiti kako je čovek došao kod mene u kolicima, ovde se kupao i otišao svojim nogama kući – rekao je doktor.

Naglašava da se za Probojsku banju zna još od rimskog doba, a da se u lekovitoj vodi zajedno sa svojom vojskom, koju je, dodaje, izlečio, kupao i srpski kralj Uroš Prvi, sin Stefana Prvovenčanog.

Još jedan sagovornik RINE, Rade Cincović, napominje da je Banja “čudo Božje” jer, kako objašnjava, voda u njoj ima idealnu temperaturu koja se vekovima nije menjala – 36,6 stepeni.

Dugo vremena u lošem stanju, Banja je u potpunosti rekonstruisana 2014, a hotel sa najsavremenijim sadržajima otvoren je ove godine.

Izvor: RINA

 

 

Leave a Comment