Labudovi došli i na Radoinjsko jezero

Par labudova, belih kao sneg, uslikan je ovih dana na Radoinjskom jezeru kod Nove Varoši. Zaljubljenici u ovu, najmanju od tri hidroakumulacije u kanjonu Uvca, kažu da ih ranijih godina nisu viđali, što potvrđuju i rendžeri u Rezervatu.

Prvi snimak labudova napravljen je na Кrstovdan. Radoinjsko jezero tokom zime pohode malobrojni, a oni koji su 18. janura namerno ili slučajno izašli na vodu, kažu da je prizor bio gotovo nestvaran.

– Uživanje je bilo gledati ih. Labudovi se u Srbiji najčešće mogu videti na Savi i Dunavu i njihovim pritokama, i koliko se zna, ovo je prvi put da su viđeni u kanjonu Uvca. Uprkos snegu i mrazu Radoinjsko jezero nije zaledilo, što ih je možda privuklo da svrate na proputovanju – kaže Darko Ćirović iz Specijalnog rezervata prirode „Uvac“.

Uvački kanjon sa Uvačkim, Zlatarskim i Radoinjskim jezerom, povremeno je ili stalno stanište za više od 200 vrsta ptica među kojima je svakako najpoznatiji beloglavi sup, retka vrsta orla lešinara. Prisustvo labudova ovde pre nije zabeleženo.

– Čuvar prirode Stevo Radovanović je ovaj par labudova prvi put primetio oko Nove godine. Uglavnom borave u kanjonu, na delu jezera prema Užičkom mostu, gde su zbog sve većeg broja gnezdećih parova beloglavog supa zabranjeni poseta i plovidba, osim za čamce Rezervata. Na sreću malo su se oslobodili, pa smo iskoristili priliku i slikali ih – kaže Ćirović.

Izvor: Varoške novine, foto: Darko Ćirović

Leave a Comment