KROZ ISTORIJU DO BUDUĆIH TURISTA

Zajedno sa prirodnim fenomenima i bogatom kulturom i istorijom grad Užice je svakako primamljivo mesto za turiste. Istorija grada je toliko raznovrsna da turista može da uživa i prođe vremenski put od kamenog doba, kroz vekove do najskorije istorije. To podrazumeva put od Potpećke pećine, Lapidarijuama iz rimskog doba preko Karanske Bele crkve, Tvrđave Stari grad, HE “Pod gradom” do značajnih događanja sredinom 20. veka. Upoznaće se sa kulturom, načinom života, saznati o velikim ljudima značajnim za srpsku i svetsku istoriju.

Foto: Grad Užice

Sve to objedinjeno u našem projektu “Kroz istoriju do budućih turista”, ali samo jedan deo bogate užičke istorije, pokazalo je da Užičani zaista imaju sa čim da se ponose i da bi trebalo to što više popularisati.

Još draže nam je činjenica da smo se ovim projektom nekako poklopili i sa predstojećim događinjima u 2024. godini. Kao što je već poznato Užice će biti prestonica kulture Srbije u narednoj godini.

Titula nacionalne prestonice kulture 2024. godine gradu će doneti nove programe, nove procese, angažovane ljude (građane, institucije, udruženja, organizacije, umetnike) ali i nove prostore za realizaciju kulturnih sadržaja. Osim postojećih međunarodnih i regionalnih festivala i drugih manifestacija, promocije erskog duha i bogate kulturne baštine, kao i stvaralaca, predviđeni su i drugi programi, kao i savremeni pristupi u predstavljanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti grada. Te celine su nazvane: „Pod svetlošću sveće“, „Lučonoše“, „Erine pla(e)menite baklje“, S(m)ijalice“, „Šarena svetla reflektora“ i „De luks (sajber) Era“ – rekla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Foto: Grad Užice

Ona je dodala da Užice jeste grad kulture, bogatog kulturno-istorijskog nasleđa koje želimo da očuvamo i obnovimo, ali da i idemo u korak sa vremenom i da, primenom novih tehnologija, što bolje predstavimo grad.

Gradonačelnica je najavila i nova ulaganja. Osnivanje Muzeja keramike, rekonstrukcija i adaptacija kuće Mihaila Milovanovića u selu Ribaševina, adaptacija prostora za Dečiji kulturni centar, rekonstrukcija velike sale u Gradskom kulturnom centru, otvaranje legata Ljubomira Simovića, izrada projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Trga partizana, uklanjanje barijera za fizičku dostupnost ustanovama kulture osobama sa invaliditetom, kao i postavljanje solarnih digitalnih tabli i info pultova duž staze ka neolitskom naselju u dužini od oko 6 kilometara, glavni su infrastrukturni projekti koji će biti realizovani u okviru projekta koji finansiraju Ministarstvo kulture i grad Užice sredstvima u iznosu od 490 miliona dinara. Pored toga u značajnoj meri biće unapređeni postojeći i uvedeni novi programski sadržaji u svim ustanovama kulture u gradu.

Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada i koordinator tima za pripreme tog projekta rekao je da je u timu bilo angažovano 25 ljudi iz kulture, nauke, obrazovanja, medija, SPC, ustanova kulture, predstavnika vaninstitucionalne kulturne scene i drugi građani.

Dobre rezultate ćemo postići ako ceo grad bude živeo za ovaj projaket i ako ga budemo afirmisali kroz energiju znanja i zajedništva. To će doneti značajne koristi gradu. Sve to će učiniti da grad bude mnogi vidljiviji, a novim generacijama biće to poruka o tome u kom smeru treba da se razvija grad – rekao je Mitrović.

Tekuća i naredna godina biće u znaku realizacije svih pomenutih aktivnosti, a grad će pored finansijske imati i svaku drugu vrstu podrške od strane Ministarstva kulture. Ostvarivanjem ovih projekata značajno će uticati i na turističku ponudu grada.

Autor: LZS

Tekst je deo medijskog projekta “Kroz istoriju do budućih turista” koji je sufinansiran od Grada Užica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Comment