Komplet lepinja najbolji doručak u svetu

Svetski kulunarski magazin “Taste Atlas” objavio je najnovije ocene najboljih doručaka u svetu. Tako je na svojoj poslednjoj listi “komplet lepinja” iz Srbije, Zlatiborski region, zajedno sa jelom “roti canai” iz Malazije dobila najbolje ocene – 4,7, pa se slobodno može reći da je komplet lepinja najbolji doručak u svetu. Posle nje je doručak iz Braila i Grčke…

Ispod ocene i lokacije piše i “Šuljaga”. To je privatna pekara u Užicu, u kojoj se šezdesetih godina prvi put počelo praviti ovo izuzetno jelo, a danas je zastupljena širom Srbije. Ipak, izvorna je iz pekare “Šuljaga”, a današnji vlasnik je Dragan Lazić, koji je nasledio posao, a 2005. godine je zaštitio svoj proizvod. Posebno mu prija što se opet komplet lepinja našla među najboljima ovog svetskog kulinarskog časopisa. Prošle godine je proglašena za najbolje jelo iz Srbije.

Dragan keže da je njeno pravo ime “lepinja sa sve” ili “kompletuša”, pa od ovog drugog naziva su je “stručnjaci” prozvali “komplet lepinja”.

– Njeno izvorno ime je “lepinja sa sve”, a “kompletuša” je sa jogurtom, jer su deca tražila jogurt uz nju pa su je tako prozvali. Pravi naš proizvod se sastoji od lepinje, kajmaka, jaja i pretopa – kaže Dragan.

“Lepinja sa sve” se i posle više od pola veka pravi na stari način. Kompletna proizvodnja je u ovoj pekari, tu se pravi testo, a onda se lepinje peku u staroj zidanoj srpskoj peći gde je direktno loženje isključivo sa bukovim drvima. Kada se ispeče, seče se poklopac tako da bude malo udubljena. U nju se stavlja pomešani kajmak i jaje, pa se to ponovo peče nekoliko minuta, zavisi kako ko voli, da li življu ili pečeniju. Na kraju, isto po želji se stavlja količina pretopa. Pretop je uglavnom mešavina svinjskog i jagnjećeg, mada imamo i posebno, jer postoje gosti koji ne jedu svinjske proizvode.

Autor: LZS

Leave a Comment