Komplet lepinja kao suvenir

Komplet lepinja svakako je jedan od simbola užičkog kraja. S obzirom da u svom izvornom obliku teško može opstati duže od nekoliko minuta, jedini način da se sačuva kao suvenir bio je fotografisanje. Nedavno se duborezac Vladimir Mišević dosetio se kako da užički specijalitet ovekoveči u formi trajnog suvenira.

U svojoj radionici u Dautovcu Vladimir je proizveo priveske u obliku komplet lepinje, koji su za kratko vreme privukli pažnju zainteresovanih kupaca. Izbor ovog motiva bio je, kako kaže, logičan, s obzirom na kraj u kojem živi.

– Svi mi relativno često pojedemo po lepinju. Razmišljali smo o tome šta bi moglo predstaviti naš kraj, komplet lepinja nigde nije postojala kao privezak ili magnet. Napravili smo sto komada, koji su brzo rasprodati. Sada pravimo novu seriju – kaže Vladimir.

Za pravljenje ovih privezaka koristi hrastovo drvo i epoksidnu smolu, a za dan uspeva da napravi i do 40 komada. Osim toga, bavi se i zahtevnijim porudžbinama, za koje je potrebno i po nekoliko meseci rada. U svom radu, osim toga, koristi i orahovo drvo.

– Svaka porudžbina je priča za sebe, potrebno je prilagođavanje i stvaranje dobrog odnosa pre same porudžbine. Na nečiji predlog, ja procenim njegovu ličnost i tako dolazimo do zajedničkog rešenja – kaže Vladimir.

Za ovaj zanat zainteresovao se kao dečak, tokom boravka kod dede na selu. Počeo je sa duborezom, a kasnije je izučio stolarski zanat. Ovim se bavi desetak godina i kaže da od ovog posla može da se živi.

– Naravno da može, kao i od svakog posla, ako se radi odgovorno, s tim da ništa nije zagarantovano. Nekada nije isplativo, a nekada bude dvostruko isplativo – dodao je Vladimir.

Iako diplomac Fakulteta organizacionih nauka i nekadašnji rukovodilac nabavki u jednoj lokalnoj firmi, kaže da se nijednog trenutka nije pokajao zbog promene zanimanja.

-Nikako, to mi je jedna od boljih odluka u životu – zaključuje Vladimir.

S obzirom da u svom radu koristi i motive srednjovekovne srpske istorije, kaže da mu posebnu inspiraciju predstavlja despot Stefan Lazarević, zbog toga što je bio ne samo vladar u veoma teškom vremenu, već i pesnik i zaštitnik umetnika.

Izvor: ZOOM UE, foto i video: ZOOM UE

Leave a Comment