Kniževna manifestacija “Odzivi Paunu” u onlajn formatu

Književna manifestacija “Odzivi Paunu”, 43. po redu, usled epidemiološke situacije i ove godine se realizuje u onlajn format, na Jutjub kanalu Narodne biblioteke Užice na linku  https://youtu.be/hTx3QcsOAQs.

Književna manifestacija „Odzivi Paunu“ ustanovljena je u čast zavičajnog pesnika Pauna Petronijevića, u Ribaševini, Paunovom rodnom selu gde je započeto okupljanje pesnika. Trinaest godina nakon njegove smrti (12. avgusta 1975.godine) na Paunovom grobu okupilo se 13 pesnika, koji su kazivali svoju poeziju. Dve godine kasnije, sa sedištem u Narodnoj biblioteci u Užicu, osnovan je Književni klub koji nosi njegovo ime, čija je uloga, između ostalog, bila organizacija ove manifestacije. Od 1977, lokalna zajednica poverava „Odzive Paunu“ užičkoj biblioteci, kao kulturnom središtu i čuvaru zavičajnog nasleđa. Prema propozicijama koje je 1988. godine Književni klub „Paun Petronijević“ usvojio, književna manifestacija „Odzivi Paunu“ održava se svake godine s ciljem da se afirmiše književno stvaralaštvo na području Zlatiborskog okruga.

Program manifestacije na kojoj je do sada učestvovalo više od stotinu pesnika uređuju  bibliotekari Narodne biblioteke Užice, a organizacija ove nastarije književne manifestacije u našem kraju realizuje se pod pokroviteljstvom Grada Užica.

Autor: LZS

 

 

Leave a Comment