Kaubojsko i indijansko naselje na Zlatiboru

Na najlepšem delu Zlatibora, na Vodicama, nikao je jedan novi kompleks, koji će sigurno biti pandam Drvengradu na Mokroj Gori. Na prostoru od oko dva hektara pri kraju su radovi na novoj turističkoj atrakciji. Reč je o mini gradu u kome će se spojiti tri kulture – srpska, američka i idnijanska. Investitor Milija Čumić, koji živi u Beogradu, a rođeni Zlatiborac, otkriva detalje tog grada.

– Na ovom prostoru će biti srpsko etno selovestern grad i indijansko selo. Tu će biti zastupljene tri kulture iz hiljadu osam stotina i neke godine – kaže Milija Čumić, koji je ovaj neobičan kompleks počeo da gradi pre tri godine.

U srpskom delu su drvene kućice u stilu kako su se nekada gradile. Svaka ima svoje malo dvorište ograđeno niskom drvenom ogradom. To je naselje u kome će budući turisti sigurno imati mir i moći da uživaju.

– Taj srpski deo ima 13 etno objekata. Tu je kuća za personal, restoran, vodenica, štala, senik i muzej starih srpskih stvari. Upravo se završava i crkva – kaže Milija.

Najzanimljiviji je vestern grad. On će zajedno sa indijanskim naseljem predstavljati Ameriku. U vestern gradu verno je prikazan gradić na Divljem Zapadu iz 1800. godine.

– Tu imamo hotel, salon, bankupoštu, frizera, doktora, šerifa, zatvor. Preko puta ulice će biti kokakola muzej, galerija, blijar klub i mlin. Tu je i koral sa konjima. Imaće i rodeo, pa otuda i ime El paso siti – Zlatibor Vodice“. Tu su i diližanse, kao apartmani – kazao je naš sagovornik.

Na svakoj diližansi ima poneki lik iz vestern filmova i po njima se zovu. Ove kočije predsatvljaju karavan. U njima će biti smeštaj za dve osobe i imaju kupatilo.

U ovom gradu se nalazi i maketa lokomotive sa dva originalna vagona na pruzi. Tu je i veliko bure podignuto na visokom postolju, kao i velika vetrenjača. Nedaleko od buduće šerifove kancelarije i zatvora nalaze se drvena vešala. Šta bi bio vestern grad bez vešala?!

Odmah pored vestern grada, čim se pređe most, nalazi se indijansko naselje. U njima su posatvljeni vigmani.

Srpski i američki deo deli kamena staza i mala reka. Za Miliju ta rekao ima prenešeno značenje.

– Ona u mojoj glavi predstavlja oken, koji deli Ameriku od Evrope, od Srbije.

A odakle ideja da se napravi ovaj kompleks i da li je igde bio u sličnom gradu, naš sagovornik kaže:

– Kada sam bio mali gledao sam kaubojske filmove. Pripadam generacijama koje su odrasle na američkom vesternuPrvo sam počeo da pravim etno selo, ali sam se onda setio filmova i u tom pravcu nastavio da napravim taj grad. U Americi sam bio samo jednom, a sve ovo što sam napravio, radio sam gledajući slike na internetu. Da budem iskren, nikada u životu nisam bio ni u jednom vestern gradu. Siguran sam da u Srbiji ovako nešto ne postoji, jedino ima u Bonu i nalazi se u Evropa parku. Nisam ni tamo bio – kazao je Milija Čumić.

Ovaj kompleks će najverovatnije biti otvoren na proleće iduće godine i moći će da boravi 100 ljudi odjednom.

Autor: LZS