Kako je STOPIĆA PEĆINA postala ambasador zlatiborskog kraja

Zlatibor obiluje prirodnim lepotama skrivenim od očiju. Prepoznavanjem, uz volju i želju takve lepote mogu postati dostupne za uživanje velikog broja ljudi. Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor su uz subvencije resornog ministarstva prepoznale prirodno blago – Stopića pećinu. Počeli su da ulažu u infrastukturu kako bi to neimarsko delo prirode istovremeno zaštitili i pretvorili u turističku atrakciju.

Stopića pećina se nalazi na severoistočnoj strani planine Zlatibor, između sela Rožanstva i Trnave. Od turističkog centra Zlatibora udaljena je svega 19 km. Iznad pećine prolazi put Zlatibor-Sirogojno, od koga je uređena prilazna staza do same pećine. Dobila je ime po zaseoku Stopići.

– Prve pisane podatke o njoj nalazimo u Zapisniku Srpskog geološkog društva iz 1901. godine, dok je prva speleološka istraživanja obavio naš veliki istraživač i tvorac naučne speleologije, čuveni Jovan Cvijić – kaže Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije “Zlatibor”.

Stopića pećina je rečna pećina dugačka 1.691,5 m, kroz koju protiče Trnavski potok.

– Stopića pećinu čini pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Krečnjački sloj u pećini datira iz perioda triasa i debeo je preko 100 metara. Turistički deo pećine ima nekoliko atraktivnih elemenata, kao što su: prostrani ulaz, otvori na tavanici (dugure), siparska kupa “Pseće groblje”, vodopad “Izvor života” i niz bigrenih kada – objasnio je direktor TO “Zlatibor”.

 

Impresivni ulazni otvor visine 18 metara nalazi se na nadmorskoj visini od oko 711 metara i sa desne strane reke Prištavice.

– Zaštitni znak pećine predstavljaju Bigrene kade. To su udubljenja oivičena kamenim zidovima, vijugavim, rumenkastim naborima u kojima se nakuplja voda i kaskadno se preliva stvarajući slapove. U rečnom kanalu pri većim vodama formira se jedinstven vodopad visine 9,44 m koji je simbolično nazvan “Izvor života” – kaže naš sagovornik.

Za turističke posete je uređena 2009. godine i tom prilikom je uređeno oko 250 metara staza.

– Poslednjih godina dosta se radilo na njenom uređenju tako da su napravljen staze sa platformama ispred vodopada i iznad kada, ove godine uređen je i kanal sa kadama. Uređenjem ovog kanala posetiocima se omogućilo da vide čitav pojas na kojem se nalaze kade, od početka do kraja u dužini od 80 metara, sa čim se i dužina uređenih staza povećala na 330 metara. U kanalu sa kadama pored staze napravljen su i dve platforme. Sa jedne od platforme se može videti i najdublja kada u pećini dubine 7,2 metra u koju je uronjen stalaktit dužine preko 6,5 metara – kaže Živanović.

Zbog svih tih svojih posebnosti i igre rasvete ova pećina je postala jedna od najposećenijih lokacija u Zpadnoj Srbiji. Zato i nije čudo što je prozvana “Ambasadorom zlatiborskog kraja.

Ove godine, uprkos epidemiji koronavirusa, Stopića pećina je zabeležila rekordnu posetu. Od početka godine ovo prirodno blago posetilo je više od 100.000 ljudi, čime je srušen prošlogodišnji rekord od 90.000 posetilaca.

Čuvar i vodič u Stopića pećini Radojko Janković kaže da su posetioci oduševljeni lepotama pećine, a ovog leta mogli su i da uživaju u pogledu na bigrene kade ispunjene vodom, što nije tako često tokom najtoplijeg godišnjeg doba.

– Zbog kišnog leta, bigrene kade su bile pune, što je bio izvanredan ugođaj za naše posetioce. Ovo je leto kad smo svi nekako otkrivali lepote Srbije i mnogi su bili iznenađeni našom pećinom, nisu očekivali da je tako lepa. Očekivali su nešto skromnije, a ostajali su bez daha na samom početku posete, kad se spuste stazom i ugledaju monumentalni ulaz – kaže Janković.

Vodič otkriva da posetioce fasciniraju i velelepne dvorane, kristalno čista voda na vodopadima, a ove godine su mogli da uživaju i u novih 80 metara pećine, čijim uređenjem se dužina dostupnih staza povećala na 330 metara.

– Posetioci su oduševljeni novim delom, naročito zadnjom dvoranom koja je bogata stalaktitima dugačkim i do 3-4 metra. Poseban je osećaj kad prolazite ispod njih. Pećina je i odličan ambasador ovog kraja, ovog leta nije bilo stranaca, ali ranijih godina su dolazili u velikom broju i govorili nam kako nisu očekivali nešto tako lepo uređeno – primećuje Janković.

Ova zlatiborska atrakcija se može posetiti tokom cele godine, svakog dana, u okviru radnog vremena pećine.

Tu se nadležni ne zaustavljaju, već svake godine selektivno se uloži u nešto novo.

– Stopića pećinu svake godine posećuje sve veći broj gostiju, a uređenje pećine se vrši selektivno, gotovo svake godine se uradi nešto novo, pa gosti koji su već posetili pećinu rado joj se vraćaju ponovo – rekao je Živanović.

Do sada je na uređenje same pećinje utrošeno oko 28 miloina dinara sredstvima iz subvencija resornog Ministarstva, budžeta opštine Čajetina i sopstevnih sredstava Turističke organizacije Zlatibor.

Od većih građevinskih radova treba izdvojiti:

  • i 2012. godine – izrada platforme kod vodopada (oko 2.600.000,00 dinara)
  • godine – izrada staza i platforme iznad bigrenih kada (oko 2.000.000,00 dinara)
  • godine – proširenje rasvete u sali sa kadama i zamena postojeće (oko 2.300.000,00 dinara)
  • godine – popravka, rekonstrukcija i izmeštanje dela postojećih staza u pećini (oko 2.000.000,00 dinara)
  • godine – postavljenje staklenih ploča na platformama (oko 500.000,00 dinara)
  • godine – izrada dodatne rasvete i ugradnja agregata (oko 1.300.000,00 dinara)
  • godine – zamena 4 drvena mosta (oko 1.350.000,00 dinara)
  • godine – izrada staza kroz kanal sa kadamai izrada nove led rasvete (oko 4.200.000,00 dinara)

Autor Lepote Zapadne Srbije

Zahvaljujemo se Turističkoj organizaciji na saradnji

Tekst je napisan u okviru projekta INFRASTRUKTUROM DO TURISTA – “ZA LEPŠI DOŽIVLJAJ” koji sufinansira OPŠTINA ČAJETINA

 

 

Leave a Comment