JPD: Predsatava “Deca”

Prve večeri Jugoslovenskog pozorišnog festivala Bez prevoda odigrana je predstava Deca Narodnog pozorišta Beograd u režiji i na muziku Irene Popović, po tekstu Milene Marković.

Foto: JPF

Komad je široj javnosti postao poznat prošle godine kada je kao poetski tekst ovenčan Ninovom nagradom za roman godine. Sada se pokazalo da je, u scenskoj formi oživljen kao spoj muzike, pokreta i glasa, postao nesvakidašnja savremena opera u 17 pesama.

Predstava govori univerzalno o jednom životnom putu. Ona podržava neku osnovnu ideju teatra koju ja imam, a to je da se ljudi užive, da osećaju, da dožive katarzu i da oplemenjeni, iznervirani, uzbuđeni ili potreseni izađu iz pozorišta. Cela ekipa od reditelja, glumaca, pevača i ostalih upustili su se u igru, eksperiment koji je bio jako uzbudljiv, rekla je Milena Marković na razgovorima posle predstave.

U muzici koju sam komponovala za Decu pokušala sam da pronađem boju kolektivnog glasa tj. Mileninog bića, rekla je kompozitorka i rediteljka Irena Popović. Kompleksnost Milenine poezije i njena slojevitost mi je dala prostor da taj kolektivni glas može biti i operski i običan, da može biti i detinji i da može biti savršen u svojoj nesavršenoj boji.

Glasovi u Deci su jedinstven spoj nespojivog i čini mi se samim tim dobijamo jedan nadglas koji plovi kroz prostore i koji naprosto odbija da bude definisan i uhvaćen u zamku klasične analize. Ne mogu da kažem da je bilo lako ali sam radeći Decu naučila da verujem svom instiktu i stomaku. Pokušali smo da zadržimo sve elemente opere, ali da je prilagodimo. Uveli smo glumce u operski glas a zahvaljujući operskim pevačima Tamari Mitrović, Iskri Sretenović i Marku Kostiću dobili smo jedinstvenu boju.Takođe i orkestar je izašao iz „crne rupe“ na scenu i deo jepredstave, istakla je kompozitorka i rediteljka Irena Popović.

Tačno je šest meseci od ubistava u Ribnikaru i Mladenovcu i za ovih šest meseci ova predstava je dobila mnogo veće dimenzije nego što je imala.

Sada smo u nekoj vrsti misije da je igramo što češće, da što širem auditorijumu damo neku vrstu odgovora, nade, introspekcije, promišljanja, katarze i da svi zajedno idemo napred, rekao je glumac Pavle Jerinić.

Osim njega u predstavi igraju: Nela Mihailović, Suzana Lukić, Predrag Miletić, Vanja Milačić Milena Đorđević, Bojana Stefanović, Bojana Bambić, Dragana Varagić, Aleksandar Vučković, Miona Marković, Teodora Sparavalo, Jelena Blagojević, Vladan Matović i pevači Tamara Mitrović, Iskra Sretović i Marko Kostić.

Užička publika predstavi Deca je dala ocenu 4,35.

https://www.jpf.uzickopozoriste.rs/index.php/item/1388-28-jpf-bilten-br-2

Leave a Comment