Jezero Nebeska suza na Goliji dar prirode

Jedna od prirodnih lepota Golije, nastalo u skorije vreme, jeste jezero Nebeska suza. Zanimljivo i malo istražena Nebeska suza nalazi se na Okruglici, u predelu predelu Velikih livada, u izvorišnom delu Jastrebovačke reke, leve pritoke Studenice.

Nalazi se južno od Ivanjice, na oko 29 km, na putu Ivanjica – Međurečje – Kumanica – Bele vode. Doći do ovog bisera je teško, moguće je pešice ili nekim terenskim vozilom i to je 1 km od glavnog puta.

Na nadmorskoj visini od 1.495 metara na maloj tavnatoj zaravni pravi je biser Golije. Prema nepotvrđenim podacima nastalo je nakon jakog zemljotresa u Rumuniji 1977. godine. Lokalno stanovništvo svedoči da je tada došlo do propadanja i urušavanja zamljišta i tako nastalo udubljunje u koje se sakuplja voda.

Još nije istraženo kako se napaja, a činjenica je da nema potoka koji se u njega ulica. Zato se pretpostavlja da ima negde izvor na dnu jezera ili negde iz  obala koje su pod vodom.

Njegova površina je 500 metara kvadratnih, nepravilnog je oblika i smatra se najvećim prirodnim jezerom u Moravičkom kraju.

Zbog svoje lepote, izgleda i same lepote narod ga je nazvao Nebeska suza.

Autor: LZS, foto Ivatourim

Leave a Comment