Jermenski film “Stoj na rukama” najbolji na Bašta festu

Međunarodni festival kratkog igranog filma Bašta Fest zatvoren je dodelom nagrada za najbolja filmska i glumačka dostignuća i projekcijom filmova Snežana i Da li ste videli ovu ženu?.

Nagradu Zlatna imaginacija za najbolji film u celini dobilo je ostvarenje Stoj na rukama rediteljke Ovsane Šekojan iz Jermenije. Nagrada Zlatna interpretacija za najbolju žensku ulogu dodeljena je Milici Janevski za film U ramenima srpske rediteljke Tare Gajović, dok je nagradu za najbolju mušku ulogu dobio glumac Oskar Petersen za rolu u filmu Bergi južnoafričkog reditelja Diana Vejsa.

Glavni žiri festivala činili su Radivoje Raša Andrić, reditelj iz Srbije, Lana Barić, rediteljka, scenaristkinja i glumica iz Hrvatske, i Rikard Balada, glumac iz Španije.

Specijalne nagrade dodeljene su filmovima Mama Migela Azurmendija Gomeza (Španija) i Sahrana Šimuna Šituma (Hrvatska).

Regionalnu nagradu Zlatna vizualizacija za najbolju kameru dobio je Miloš Radovanović za film U ramenima.

Žiri mladih koji su činili srednjoškolci iz Bajine Bašte – Đorđe Petrović, Andrija Žuža, Sonja Jovanović, Dubravka Stefanović i Anika Petrović, svoju nagradu je dodelio ostvarenju Brzina reditelja Pola Rižoa, zbog kritike života i vremena u kom se nalazimo koje nam ne dopušta predah, niti da stanemo i razmislimo.

Tokom četiri festivalska dana, u Takmičarskom programu prikazano je 29 kratkih igranih filmova iz 20 zemalja.

Izvor: Radio Luna, foto: Prvi portal Bajina Bašta

Leave a Comment