JAVNI UVID O NACRTU UREDBE O PROGLAŠENJU I STUDIJI ZAŠTITE SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE „UVACˮ

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je javni uvid Uredbe o proglašenju i studiju zaštite Specijalnog rezervata prirode “Uvac”. Nakon revizije biće povećana površina pod zaštitom sa 7.543 hektara na 11.746 hektara i uspostavljen i prvi stepen zaštite, odnosno režimi zaštite I, II i III stepena. Specijalni rezervat prirode „Uvac”, nalazi se na teritoriji opština Nova Varoš, Sjenica i Priboj.

U obrazloženju razloga za ovu odluku je između ostalog navedeno: “Proglašenjem zaštite Specijalnog rezervata prirode „Uvacˮ, obezbeđuje se očuvanje prirodnih vrednosti koje svojim značajem zaslužuju status reprezentativnih primera geološke i biološke raznovrsnosti na teritoriji Republike Srbije. Specijalni rezervat prirode „Uvac”, čini prirodne i predeone vrednosti zaštićenog područja, kao rezultat kompleksnog uticaja fizičko-geografskih činilaca, klimatskih prilika, ali i tektonskih i geomorfoloških osobenosti. Pored navedenog, prisustvo jedne od najređih vrsta lešinara kod nas beloglavog supa (Gyps fulvus) ovom su području daje posebnost koja ga izdvaja od susednih krajeva Srbije”.

U nastavku su detalji nacrta.

1. JAVNI UVID O NACRTU UREDBE O PROGLAŠENJU I STUDIJI ZAŠTITE  SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE „UVACˮ, ODRŽAĆE SE U TRAJANJU OD 20 RADNIH DANA, OD 19. APRILA DO 14. MAJA 2021. GODINE.

Nacrt uredbe o proglašenju Specijalnog rezervata prirode „Uvac”i studija zaštite sa kartografskom dokumentacijom (u daljem tekstu: dokumenti o zaštiti), koje je na osnovu ovlašćenja shodno čl. 102. i 103. Zakona o zaštiti prirode izradio Zavod za zaštitu prirode Srbije, Beograd, biće izloženi na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Fizička i pravna lica mogu u toku trajanja javnog uvida, zaključno sa 14. majom 2021. godine, dostaviti u pisanoj formi primedbe na dokumenta o zaštiti Ministarstvu zaštite životne sredine, poštom ili na pisarnicu, sa naznakom „SRP „Uvacˮ – Javna uvid o zaštiti.

2. JAVNA RASPRAVA o dokumentima o zaštiti u okviru koje će biti razmatrane primedbe dostavljene tokom javnog uvida, zbog epidemiloške situacije, održaće se online. O datumu Javne rasprave i pojedinostima načina na koji će se održati Javna rasprava, javnost će biti obaveštena naknadno. 

3. IZVEŠTAJ O IZVRŠENOM JAVNOM UVIDU biće objavljen na internet stranici Ministarstva zaštite životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Predlog Uredbe možete pogledati ovde.

Opis granice možete preuzeti ovde.

Obrazloženje Uredbe možete pogledati ovde.

Izvor: Ministastarstvo zaštite životne sredine, Foto: SPR “Uvac”

Leave a Comment