Izložba o Nikoli Tesli u Užicu

U Narodnom muzeju u Užicu danas je otvorena izložba “Nikola Tesla u svom i našem vremenu”, povodom Međunarodnog dana muzeja.

Slavica Stefanović, direktorka muzeja u Užicu, rekla je da se izložba otvara u godini kada se završava osam decenija od smrti našeg naučnika.

– Nikola Tesla nikada nije boravio u našem gradu, ali je ostavio neizbrisiv trag – hidrocentralu polifazne naizmenične struje. Ovaj izložba je plod saradnje muzeja Nikola Tesla iz Beograda i Narodnog muzeja u Užicu. Posetioci mogu videti samo deo eksponata iz života i rada našeg naučnika – rekla je Slavica Stefanović.

Ivona Jevtović direktorka muzeja Nikola Tesla podsetila je da je on jedini muzej na svetu koji čuva ličnu zaostavštinu Nikole Tesle i da je to u jedan memorijalni muzej jer se u njemu nalaze posmrtni ostaci našeg naučnika.

– Mi radimo i putujuće izložbe po svetu. Organizovali smo izložbe u Buenos Ajresu, Šangaju, Kipru, u Barseloni, Madridu, Saragosi, prošle godine u Beču, Parizu, Pragu, Milanu i Trstu,  koje je posetilo preko milion ljudi. Nedavno smo pokrenuli izložbe po Srbiji. Imali smo izložbe u Novom Sadu u Prijepolju Priboju i sada u Užicu. Cilj ovih izložbi je da ih vidi što veći broj ljudi a naročito dece – rekla je Ivona Jevtović.

Gradonačelnica Užice dr Jelena Raković Radivojević je otvorila izložbu i naglasila da je Tesla proročki rekao da je energija ključni problem budućnosti i da je pitanje života i smrti.

– Pre 123 godine na reci Đetinji u Užicu postavljen je kamen temeljac prve hidrocentrale u Srbiji, a samo četiri godine posle hidrocentrala na Nijagari – podsetila je kada načelnica Užica.

Ova izložba će biti otvorena do 16 juna.

Autor: LZS


Leave a Comment