Izložba “60 godina užičkog trga” na trgu

Na Gradskom trgu u Užicu, u okviru “Žestrivala” otvorena je izložba “60 godina užičkog trga”. Na 43 panoa koje je objedinio Istorijski arhiv Užice nalaze se najraznovrsnija svedočenja o šezdeset godina užičkog trga.

Izložbu je otvorila gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, uz prisustvo direktora istorijskog arhiva Užice  Željka Markovića, istoričara Dejana Ristića i mnogobrojnih sugrađana.

– Gradski trg u Užicu već šest decenija predstavlja žilu kucavicu ovog grada. On je za Užičane mesto okupljanja, sastajanja i rastajanja, mesto na kome kao da sve počinje i završava se. Za generacije srednjoškolaca  ovo mesto je bilo, jeste i biće  tačka susreta pre i posle škole, ili u večernjim satima kada Trg progovori kroz njihov žamor. Za najmlađe i najstarije sugrađane ovo je prostor za igru i odmor, druženje sa vršnjacima, uživanje u kulturnim manifestacijama – rekla je gradonačelnica.

Ona kaže da prema mišljenju naših i stranih stručnjaka, užički Trg partizana predstavlja najveći domet jugoslovenske i srpske arhitekture i urbanizma nakon Drugog svetskog rata. U rekordnom vremenu, za nepune tri godine nekadašnja Žitna pijaca je, zahvaljujući krativnosti i nadahnutosti arhitekte Stanka Mandića i vrednih neimara izrasla u jedinstvenu urbanističku celinu u srcu Užica. Кao i nemerljivim doprinosom i angažovanjem tadašnjeg predsednika opštine Titovo Užice, gospodina Rajka Ječmenice.

– Mi smo oduvek znali da je naš Trg jedna od najlepših otvorenih pozornica, ne samo u Srbiji ili nekadašnjoj Jugoslaviji, već i šire – zaključila je gradonačelnica.

Izložba će na Gradskom trgu biti postavljena do 9. oktobra Dana Grada.

Autor: LZS

 

Leave a Comment