Iz crvene zone na zasluženi odmor na Zlatiboru o trošku Grada Užica

Prva grupa od 65 zdravstvenih radnika iz Zdravstvenog centra Užica, koji su proteklih meseci najviše vremena provodili u kovid bolnicama u Užicu i Кrčagovu stigla je danas u odmaralište “Golija” na Zlatiboru, gde ih je dočekala i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

– Ovo je mala zahvalnost koju smo mi mogli kao Grad da pružimo zdravstvenim radnicima koji su više od godinu dana lečili osobe koje su bile pozitivne na kovid. Za sedmodnevni boravak oko 200 medinicinara Grad je opredelio 1,2 miliona dinara, a namera nam je da izdvojimo i dodatna sredstva za odmor zdravstvenih radnika u užičkom odmaralištu u Bečićima krajem leta – rekla je gradonačelnica i poželela zdravstvenim radnicima da se lepo odmore, a kada se vrate na svoja radna mesta da epidemiološka situacija bude mnogo bolja nego što je sada.

Direktor Zdravstvenog centra dr Miloš Božović rekao je da su u pitanju oni radnici koji su u proteklih 14 meseci bili u kovid bolnici u Кrčagovu i kovid bolnici u Užicu kao najvećim jedinicama u kovid sistemu, kao i u ambulantama domova zdravlja sa celog Zlatiborskog okruga i bolnicima u Prijepolju i Požegi.

 

– Ovaj odmor znači mnogo, jednom broju da se odmori, a drugom da se rehabilituje posle obolevanja od kovida 19. Svi radnici i lekari, sestre, pomoćno osoblje nisu štedeli sebe i nijednog momenta nismo imali problem da obezbedimo dovoljan broj izvršilaca. Bilo je teško, a sada kada pada broj obolelih malo nam je lakše i ovom prilikom pozivam zdravstvene radnike i građane da se vakcinišu – rekao je dr Božović.

Dobrodošlicu zdravstvenim radnicima u odmaralištu “Golija” poželeo je Vladan Cuparić, direktor ove ustanove.

– Pokušaćemo bar približno da budemo dobri domaćini i da im posvetimo pažnju kakvu su oni posvećivali našim sugrađanima dok su ih lečili. Veliko hvala svim zdravstvenim radnicima koji su nesebično pomagali svim građanima – rekao je Cuparić.

Zdravstveni radnici nisu krili zadovoljstvo što su na Zlatiboru. Jagoda Tapisirević iz Prijepolja je od početka epidemije radila u Kovid ambulanti u Prijepolju.

– Zahvaljujem se gradonačelnici Grada Užica što nam je omogućila da posle napornog rada u kovid bolnici i kovid ambulantama dođemo na ovaj odmor. Pored kovid ambulante radila sam i transportu pacijenata u Užice, Prijepolje, Priboj, Beograd… – rekla je Jagoda.

Svetlana Gojković još od marta prošle godine je u crvenoj zoni, u internističkoj nezi u užičkoj bolnici.

– Zahvaljujem se Gradu Užicu i direktoru Zdravstvenog centra Užice, koji su nam obezbedili preko potreban odmor. U novembru sam i ja bila pozitivna na Kovid, a posle bolovanja, vratila sam se na isto radno mesto. Tada sam jedino imala želju da brzo ozdravim. Ovaj posao je uvek stresan, teško je gledati patnju ljudi, ali za to smo se školovali, Mi zadravstveni radnici smo poseban kadar, koji je uvek spreman da pomogne, Prošli smo kroz neki težak period, a sada idemo dalje – rekla je Svetlana.

Milina Ješić iz Kosjerića iz Kosjerića je dolazila u užučku Kovid bolnicu u nekadašnjoj kasarni.

– Jako sam zahvalna svima koji su nam omogućili ovaj preko potreban odmor. Mi iz Kosjerića smo se smenjivali svakih 15 dana i stalno smo putovali – rekla je Milina.

Od oko 2.800 zdravstvenih radnika u užičkom Zdravstvenom centru do sada je vakcinisano oko 1.500 zaposlenih.

Autor: LZS

Leave a Comment