I ko je najbolji u kuvanju riblje čorbe na Drini? Nećete verovati ko je pobedio! /FOTO I VIDEO/

Kraj čuvene Ćuprije na Drini u Višegradu održala se manifestacija „Riblji kotlić“ gde su umeće u kuvanu riblje čorbe pokazali ne samo Višegrađani, već je bio veliki broj ekipa iz drugih krajeva BiH, ali iz Srbije – Užica, Čačka, Priboja, Prijepolja, Beograda, kao i Crne Gore, a među njima i ekipa EUFORA.

Od ranog jutra potpaljene su vatre, stavljeni kotlići, a onda su takmičari počeli da dodaju sastojke, razne vrste ribe što su mogli svi da vide, a najveću tajnu u začinima su čuvali za sebe. Bilo je tu i rasprave da li treba jača vatra da bude ili slabija, da li treba čorba da bude ljuća ili ne, trebali više povrća ili ribe, ali svima je druženje bilo na prvom mestu.

Olivera Todorović, zamenica direktora TO Višegrad rekla je da je spremno 20 ekipa da na ovom jubilarnom, desetom „Drinskom kotliću“, naprave što ukusniju riblju čorbu.

– Želja nam je da na ovaj način promovišemo reku Drinu i sam Višegrad, koji se popeo visoko na lestvici turističkih destinacija – rekla je Olivera.

Među ekipama je bila ekipa „Lavice“ iz Višegrada koju su činile Ranka, Goca, Željka i Rada, a ceo njihov prostor je bio u simbolima lavica.

– Mi smo lavice i to prave. Borimo se ovde sa ovim muškim svetom da skuvamo najbolju čorbu. Ovde smo redovne na takmičinjima, išle smo u Vrnjačku banju, Šabac, imamo dva pehara i dosta diploma. Bitno je da se stavi više vrsta riba i šaran, jer je on masan i ima dosta mesa. A mi imamo specijalni začin, koji je samo naša tajna – kaže Ranka.

Među ekipama je i ekipa od 6 članova EUFORA iz Slovačke. Njihov riblji kotlić nije bio pravi kotlić, a nisu koristili ni drva. Kuvali su u nekoj vrsti vojničke manjerke koju su zagrevali bocom na plin. Trudili su se maksimalno da se dokažu i u kulinarstvu.

Na stolu sve što su imali nudili su svima koji su prolazili pored njih, a to su hleb premazan mašću i posut crnim lukom, palačinke od krompira sa začinima (malo neslane) i rakiju iz Slovačke, „borovička rakija“, napravljena od bobica bora. Neki su rado probali rakiju, a bilo je i onih koji omirišu i kažu „ne, hvala“.

A bilo je i raspaljenih roštilja, ali se jedan posebno istakao i ujedno će postati novi brend tog prostora. U pitanju je „višegraski ćevap“.

– Evo, naša ekipa se sastoji od nas iz Višegrada i iz Užica i zovemo se „Anikina kafana“. Svake druge godine osvajamo prvo mesto, ali to nije toliko bitno koliko druženje. A ovo je prilika da malo promovišem novi ćevap „višegradski ćevap“. Znate, banjalučki ćevap se sastoji od 4 ćevapa, sarajevski je jedan, a naš višegradski je od dva ćevapa – kaže Danko Maljukan iz Višegrada i idejni tvorac ćevapa, a ujedno i vlasnik „Anikine kafane“ gde se razvija ovaj novi brend.

I zaposleni u opštini Višegrad imali su svoju ekipu.

– Sve su čorbe skoro iste, samo je stvar u začinima. Bolje je da riba bude sitnija, a šaran u krupnim komadima – kaže Milijan iz ove ekipe.

I svi su sa nestrpljenjem čekali proglašenje pobednika. A pobednik je bila ekipa EUFORA, koji su kao nagradu dobili pehar i 400 konvertibilnih maraka. Nije krili zadovoljstvo, pa su rado svoju čorbu podelili svima koji su želeli da je probaju.

Autor: LZS

 

Leave a Comment