Hard Enduro na Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori

Xross Hard Enduro Rally biće održan od 24. do 26. septembra na Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori. Više od 100 hard enduro vozača iz Evrope testiraće svoju spretnost i izdržljivost, ali i izdržljivost motora na trasama sa preprekama. Svakoga dana pred njima će biti izazov na kome ih očekuju vertikalne uzbrdice, strmoglave nizbrdice, kamenjari, šanci i potoci koje će morati da savladaju na svojim dvotočkašima. Osim ovih zahtevnih segmenata, takmičari će voziti i šumama, proplancima i grebenima i uživati u prelepim pejzažima ove tri planine.

Ovo je sedmo izdanje Xross Hard Enduro trke, koja je nastala 2014. godine na Кopaoniku. Prethodnih šest godina, ovaj događaj je svoj dom imao na Tari, a od ove godine, organizatori su odlučili da takmičenje prošire na tri planine – Zlatibor, Taru i Mokru Goru, s tim što će centar biti na Zlatiboru.

foto: Attila Szabo

Hard Enduro je ekstremni moto sport u kome vozači na svojim dvotočkašima prolaze neuređenim trasama koje vode kroz planine i šume. Osim što moraju da budu brži od ostalih takmičara, oni se tokom trke suočavaju i sa prirodnim preprekama. Neke od njih su klizave nizbrdice niz koje će spuštati svoje motore, ili ekstremne uzbrdice uz koje će gurati dvotočkaše teške preko 100 kilograma. Neretko se na trasama nađu kamenjari, reke i potoci i još neke prepreke za koje na prvi pogled ne biste rekli da se preko njih može proći motorom. Takmičari su podeljeni u tri kategorije koje se razlikuju po težini – PRO, EКSPERT i HOBI. Najteži zadatak biće pred vozačima u PRO klasi, dok će nešto lakši izazov imati vozači u klasama EКSPERT i HOBI.

foto: Bogdan Kosanović

Xross je ove godine postao Hard Enduro reli, što znači da je koncept takmičenja malo izmenjen i da će vozači prelaziti mnogo veće razdaljine. Svakoga dana pred njima će biti trasa duga 100 kilometara. U petak će svoje veštine pokazati na Zlatiboru, a u subotu će divlja lepota Tare testirati njihovu izdržljivost. Finalnog dana, u nedelju, upoznaće slikovite predele Mokre Gore. Na određenim delovima trase neće se meriti vreme, pa će takmičari uživati u enduro vožnji prelepim grebenima, šumama i proplancima ove tri planine. Biće to savršena nagrada i blagi predah od svih teških izazova koji ih očekuju.

foto: Vladimir Mladenović

Na Xross Hard Enduro Reliju učestvovaće više od 100 takmičara koji dolaze iz Italije, Češke, Austrije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Hard Enduro je takav sport da istu trku voze i profesionalci ali i amateri, pa će tako i ove godine u Srbiju doći i vozači koji voze na svetskim trkama, ali i oni kojima je hard enduro samo hobi.

Кada je osnovan, Xross je bio prva i jedina xross hard trka u Srbiji. Tokom sedam godina, organizatori ove manifestacije, inače iskusni hard enduro vozači, radili su vredno na promociji ovog sporta, ali i edukaciji i obuci onih koji se njime bave. U nekoliko navrata bile su organizovane hard enduro radionice na kojima su najbolji svetski vozači svoje znanje nesebično delili sa vozačima iz Srbije i regiona. Zbog odlične organizacije, ali i reljefa srpskih planina koji u potpunosti odgovara ovom sportu, Xross Hard Enduro Reli biće deo svetskog Hard Enduro Šampionata iduće godine. To znači, da će u 2022. godini, na Zlatibor, Taru i Mokru Goru doći najbolji svetski vozači.

Izvor: Opština Čajetina, naslovna foto: Vladimir Mladenović

Leave a Comment