GRMI NA ZLATIBORU OD MOTORA – POČEO SVETSKI ŠAMPIONAT /FOTO I VIDEO/

Svečanim defileom takmičara sa zastavama svojih zemalja kroz Zlatibor počeo je prvo od sedam takmičenja Svetskog šampionata u jednoj od najatraktivnijih moto disciplina – hard enduro. Više od 300 takmičara iz celog sveta, među kojima i najveće svetske hard enduro zvezde, prelaziće motorima najrazličitije prepreke, odmeravajući svoju snagu i sposobnosti na strazama Zlatibora, koji će biti centar ovog događanja, kao i Tare i Mokre Gore od 17. do 20. maja.

Nikola Belić iz organizacije ovog svetskog moto događaja kaže da će se narednih dana takmičiti takmičari iz 40 zemalja sveta u četiri kategorije: Pro, Expert, Hobby i klasa amatera.

– Ove godine imamo duplo više takmičara nego prošle godine, kada ih je bilo 160. Posle nas takmičari nastavljaju takmičenje u Austriji, Italiji, Ruminiji, Španiji Nemačkoj i Kanadi. Svetski kup je prepoznao nas kao odličan teren gde može da se održi ovakvo jedno takmičenje. Naši tereni su jako zahtevni za najjače klase i za njih je ovo izazov. Ove godine ima i novih detalja. Mi smo sada u samom vrhu što se tiče tamičenja i staza – rekao je Nikola i dodao da iz naše zemlje ima nešto manje od 30 takmičara, kao i da ovaj događaj piše istoriju u srpskom moto sportu objasnivši da je ovo takmičenje jako popularno u svetu u poslednjih 10 godina.

Mario Roman iz Španije, vice šampion u ovom sportu, bio je prošle godine na Zlatiboru.

– Imao sam veliko zadovoljstvo da vozim na ovim terenima prošle godine. Biloje odlično, a nadam se da će ove godine biti isto ako ne i bolje, i nadam se velikom uspehu – rekao je Mario Roman.

I Teodor Kabakčijev iz Bugarske bio je prošle godine.

– Prezadovoljan sam organizacijom i prošle godine, a i ove godine. Želim sreću svima i nadam se da ću postići dobar uspeh – rekao je Teodor.

Sve prisutne su pozdravili i poželeli sreću Vinfred Keršagl, menadžer FIM Hard Enduro Svetskog prvenstva, Vladan Komatović, predstavnik organizatora Xross relija i Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

– Zahvalio bih se učesnicima i organizatorima zato što razbijate negativnu kampanju o Zlatiboru, jednom turističkom mestu, koje je uspelo sa ovih sedam svetskih zemalja da organizuje jedan ovako važan međunarodni skup. Želim vam puno sreće i uspeha u takmičenju, da se živi i zdravi vratite u svoje zemlje i svojim porodicama – rekao je Stamatović.

 

Organizaciju ovog prestižnog događaja iz sveta auto-moto sporta, koji će Srbiju i na ovaj način predstaviti kao zemlju vrhunskog sporta, podržali su Ministarstvo sporta, Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije, AMSS, opština Čajetina, Komunalno javno preduzeće „Zlatibor“ Čajetina , TO Zlatibor, Turističko naselje Mećavnik-Drvengrad, kao i kompanija Comtrade.

Pogledajte galeriju:


Autor:LZS

Leave a Comment