/FOTO I VIDEO/ Počeo Evropski KUP i Državno prvenstvo u raftingu na Đetinji

U Užicu na reci Đetinji danas je počeo Evropski KUP i Državno prvenstvo u raftingu. Učestvuje 15 ekipa iz Srbije, Crne Gore, BiH, Severne Makedonije, Bugarske, Hrvatske i Ukrajine.

Ekipe se u dva dana takmiče u slalomu i spustu. Uglavnom su muške ekipe, ima i mešovitih i jedna ekipa mladih devojaka od 15 do 18 godina.

Boris Purjakov, predsednik Rafting saveza Srbije i potpredsednik Svetske rafting federacije, rekao je da ne bi mogli da organizuju ovo lepo i kvalitetno takmičenje bez podrške grada Užica.

– Imamo divno vreme, imamo divnu reku, imamo divan kanjon i vi koji ste prvi put ovde bićete, nadam se, zadovoljni kao što su bile ekipe na prošlom Evropskom kupu koji smo održali ovde. Pre svega, zahvalio bih se našim prijateljima iz Ukrajine, koji su prešli preko 2.000 km da bi bili u Užicu, a tu su naši prijatelji iz Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, Makedonije i drugi. Ovde imamo idelane uslove. U Srbiji nemamo nijednu bolju lokaciju što se tiče grada, vode i brane. Imali smo u Zubinom potoku kvalitena tkamičenje, kao i u Nišu, ali Užice ima velike potencijale – rekao je Purjakov na otvaranju.

Takmičare je pozdravio većnik Srđan Nedeljković, koji je rekao da se nada da će ova manifestacija postati tradicionalna.

Na takmičenju učestvuje i reprezentacije Srbije.

– Ovde sam drugi put i drago mi je da polako prelazi u tradiciju, a nadam se da će izrasti i dobiti Evropsko i Svetsko prvenstvo. Sada će dati sve od sebe da postignemo dobar rezultat. Ovo je ujedno i priprema za Evropsko prvenstvo koje se održava iduće sedmice u Bosni – rekao je srpski reprezentativac Pavle Stanković.

Takmičar Ivo Dimitrov iz Bugarske kaže da je Užice lep kraj, da je Đetinja lepa reka, a Mateš Karica iz jedne od dve Hrvatske ekipe kaže da je jaka konkurencija.

– Druga ekipa iz Hrvatske su profesionalni veslači, a i jaka je konkurencija. Prvi put sam ovde i očekujem dobru zabavu. Biće ovde dobra prrprema za Evropsko prvenstvo u Konjicu. Nismo trenirali, malo nizak je vodostaj, ali ćemo dati sve od sebe da prođemo dobro – rekao je Mateš.

Među takmičarima je ekipa devojaka od 15 do 18 godina.

– Od marta sam u ovom sportu. U junu prošle godine sam probala ovaj sport i jako mi se svidelo. Malo postoji strah, ali znamo da ne može da dođe do povreda, a muške ekipe nam daju podršku. Užice mi se sviđa što kroz nejga prolazi reka. Ne očekujemo mnogo na ovom takmičenju, jer smo jedina ženska ekipa. Ovo mi je prvi put van Dunava da učestvujem na nekom takmičenju – rekla je mlada Ana Marija.

Gordana Krstić iz Pančava raftingom se bavim od 2006. godine i iza sebe ima 12 takmičenja i nekoliko medalja.

– Rafting je u to vreme bio više turistički. Tih ranih godina počelo je takmičenje sa kapijama i spust. Ovde sam podrška ovoj mladoj ekipi – rekla je Gordana.

Dragiša Kuzmanović iz užičkog Sportskog saveza kaže da su prošle godine mnogi bili skeptični, a sami organizatori bojažljivi u organizaciji.

– Uspeli smo da dobijemo poverenje rafting Saveza Srbije i Evropske rafting federacije tako da po drugi put organizujemo ova takmičenja. Veći je broj ekipa nego prošle godine i nadamo se da će biti veće i da ćemo organizovati Evropsko i Svetsko prvenstvo – rekao je Kuzmanović.

Kako je sve izgeldalo pogledajte u foto galeriji i video ispod:


Autor: LZS

Leave a Comment