FESTIVAL „IN WIRES“ – Festival dobre muzike i provoda

Organizacijom bluz i rok festivala „IN WIRES“ i njegovim promovisanjem, grad Užice je postao prepoznatljiv kao grad koji daje svoj doprinos  kulturnoj decentralizaciji i kvalitetnijoj kulturnoj ponudi regiona. Dolaskom domaćih i stranih grupa u Užice dolaze i veliki broj posetilaca, koji su željni dobre muzike i dobrog provoda.

Organizator “IN WIRESA” je udruženje ljubitelja bluza i roka „Glas iskustva” (VOX EXPERIENCE) iz Užica, koji već dvadeset godina za redom organizuju ovaj kulturni događaj u ovom delu Srbije.

U intevjuu sa Zoranom Mitrićem Šmitom, predsednikom Skupštine udruženja “Glas iskustva” otkrivamo šta je u suštini ovaj festival, šta nudi, ko je sve učestvovao, kao i o edukativnom delu festivala.

LZS: Šta sve posetioci festivala bluza i roka “IN WIRES” mogu da očekuju?

– Festival traje najmanje dva dana gde se pored muzičkog dela programa priređuju i drugi sadržaji vezani za bluz i rok kulturu, kao što su izložbe slika, muzičke radionice (workshops), izložbe fotografija, promocije knjiga, cd izdanja, performansi itd.

LZS: Koje su sve to domaće grupe nastupale?

– Do sada su na festivalu nastupale sve aktuelne bluz grupe iz Srbije, i to: Raw Hide, Di Luna Blues Band, Pera Joe Blues Band, Point Blank, Bootleg Blues, Blue Family, Šinobusi, Zona B, Texas Flood, Nick Dragg, The Gamblers, Blues Tone, Loup Garou, Maja Brukner & Co. … Takođe su nastupala i poznata imena naše rok scene: Deca Loših Muzičara, Električni orgazam, Night Shift, Dejan Cukić…

LZS: A od stranih?

– Od šestog festivala nastupaju i vrhunske evropske i američke bluz grupe: Jefferson Starship – SAD, Big Brother & The Holding Company – SAD, Gregg Wright – SAD, Joshua Blue – Velika Britanija, Little G. Weevil Band – Mađarska, St. Johnny Band – Republika Češka, Sonny And His Wild Cows – Mađarska, Blues Wire – Grčka, El Кachon – Slovenija, Nick and The Backbone – Grčka, Ed Phillips and the Memphis Patrol – Mađarska, Bernard Allison – SAD, Prismojeni profesori bluza – Slovenija.

LZS: U čemu se sastoji prateći deo festivala “IN WIRES”?

– U okviru pratećeg programa festivala tribine su održavali i naši poznati muzički kritičari i novinari Žikica Simić, Petar Peca Popović, Petar Janjatović, Zoran Panović i Bane Lokner, izlagali su slikari Saša Stojanović i drugi, svoje knjige su promovisali Dejan Cukić, Damir Malešev, Živko Ivković, Žikica Simić, Mihailo Pantić, Ivan Blagojević, Tibor Nađ i dr.

LZS: Ovaj festival ima i za cilj popularisanje i muzičko obrazovanje užičkih bendova i posetilaca?

– Vrši se stalna edukacija populacije, a inicaran je i rad autora iz lokalne sredine. Od bendova iz Užica i okoline nastupili su: Fenix, The Highlanders, Rare Blues, Smiler, Moondance, Focal Point, Horizont, Rok Almanah, Кorozija, Lude žene, Arhivska zabava, Black Cat Bone, Barakude, Magla, Rocket House, Đorđe Vasić, Ispitni rok, NO COD, Teorija zavere, Hadži prodane duše, Puls Herca i The SPIMS. Od vizuelnih umetnika iz Užica, svoje radove su izlagali: Vojislav Stanojčić, Radovan Marinković – Šjor, Miloš Lišanin – Pifki, Sreten Tanasković, Milovan Dagović – Dago i Igor Jašić. Predavanja o tehnologiji su imali Branislav Prljević i Rade Petrović. Uspostavnjena je i saradnja sa srednjom Umetničkom školom iz Užica.

LZS: U čemu je još značaj festivala?

– Podstaknuta je međunarodna kulturna saradnja i razmena na polju bluz i rok stvaralaštva. Ovaj festival je jedini ove vrste u Srbiji, uključujući i Republiku Srpsku i Crnu Goru.

LZS: Imate li podršku lokalne samouprave i recite nam nešto o istorijatu festivala “IN WIRES”?

– Udruženje „Glas iskustva“ je od prvog festivala, koji je bio 2002. godine, svaki put imalo podršku Grada Užica. Prvi festival je održan u holu Narodnog pozorišta, čitalištu Narodne biblioteke a muzički deo programa, u nekadašnjem Omladinskom klubu „Rupa“. Drugi je održan u klubu „Mojo“, a muzički deo programa u restoranu Plaža. Treći i četvrti festival je održan u bašti Doma JNA. Peti je održan u Sportskoj hali. Šesti festival je održan u restoranu Hotela „Palas“. Sedmi, osmi i deveti su održani (muzički deo programa) u Кlubu „208“ na Plaži a prateći deo na Maloj sceni Narodnog pozorišta. Deseti festival je održan na platou ispred Stare hidrocentrale „Pod gradom“ i u klubu „If“ a prateći program je bio u bioskopu „Art“ i na Maloj sceni Narodnog pozorišta. Od jedanaestog festivala sve programske aktivnosti su se dešavale u Gradskom kulturnom centru, sa kojim i danas, Udruženje ima odličnu saradnju.

LZS: Ko još pomaže održavanje festivala?

– Ministarstvo kulture RS je takođe prepoznalo važnost postojanja jednog ovakvog festivala, i pet godina ga je sporadično, finansijski podržavalo.

LZS: Da li ste imali podršku još od nekoga?

– Ambasada SAD u Beogradu je devet godina podržavala ovaj festival, a 2012. i 2013. godine su nastupile i dve legendarne grupe: Big Brother and the Holding Company & Jefferson Starship iz San Franciska, SAD. Njihovi nastupi su po značajnosti prevazišli lokalni i regionalni okvir i u tom trenutku su bili najveći kulturni događaj u Srbiji. Njihove nastupe je propratilo preko 1.000 posetilaca, a bilo je akreditovano 20 novinara i fotoreportera iz Srbije i okruženja.

LZS: Kada će se ove godine održati festival?

– Ove godine, 20. Festival se održava 21, 22. i 23. oktobra u Gradskom kulturnom centru u Užicu. Program festivala i lista učesnika garantuju dostizanje vrhunskih umetničkih i edukativnih dometa, zbog kojih Udruženje ljubitelja bluza i roka „Glas Iskustva“ i postoji već 20 godina.

Udruženje ljubitelja Bluza i Roka VOX EXPERIENCE – GLAS ISKUSTVA Užice

Udruženje VOX EXPERIENCE – GLAS ISKUSTVA je neprofitabilna organizacija osnovana 2002. godine u Užicu i čiji su ciljevi zadaci sledeći: promocija i prezentacija stvaralačkog opusa članova Udruženja, popularizacija bluz i rok stvaralaštva u javnosti, podsticanje i koordinacija aktivnosti na ostvarivanju razvoja bluz i rok stvaralaštva, razvoj oblasti srodnih bluz i rok stvaralaštvu i vezanih za bluz i rok stvaralaštvo, međusobno povezivanje bluz i rok stvaralaca, saradnja sa drugim udruženjima iz srodnih oblasti, saradnja sa inostranim, evropskim i svetskim asocijacijama iz oblasti bluz i rok stvaralaštva, kulture i umetnosti.

Autor: LZS, foto: Miško Jugović

Tekst je deo projekta podržan i sufinansiran od strane Grada Užica. Zahvaljujemo se Udruženju VOF EXPERIENCE na saradnji i ustupljenim fotografijama sa njhovog sajta čiji je autor Miško Jugović.

 

 

Leave a Comment