EKOLOGIJA: Počela raspodela kanti za recikliranje

UŽICE – Do kraja februara 2.500 domaćinstava iz prigradskih naselja grada Užica dobiće kante za primarnu selekciju otpada. Projekat uspostavljanja sistema primarne selekcije otpada u prigradskim naseljima Užica i Tuzle, kofinansiran je od strane Evropske unije, kroz program prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine 2014-2020 i naš grad ga realizuje zajedno sa gradom Tuzla.

Ukupna vrednost projekta je, po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, 711.000 evra, od kojih 417.000 evra dobija JKP „Bioktoš“ i Regionalna deponija „Duboko“.

– Preko Bioktoša dolazi 5.000 kanti za primarnu selekciju otpada, koje ćemo podeliti u 2.500 prigradskih domaćinstava. U Užicu je do sada po dve kante dobilo 220 domaćinstava, od kojih je jedna za otpad koji se reciklira, a druga je za mešoviti otpad koji se dalje ne može reciklirati – rekao je gradonačelnik i dodao da je ključ uspeha ovog projekta kod građana Užica i siguran je da će građani želeti da daju pun doprinos u realizaciji projekta primarne selekcije otpada.

Petković je najavio nastavak ovog projekta krajem ove godine, ili početkom naredne.

– Za taj novi projekat ćemo dobiti 600 hiljada evra od naše Vlade, Evropske unije i Švedske Vlade čime će se omogućiti primarna selekcija otpada u onom delu grada koji nije pokriven ovim projektom. Projekat primarne selekcije značajan je korak ka dodatnoj zaštiti životne sredine u našem gradu, ka manjem trošenju energenata, stvaranju manje količine otpada, ali i produžetku veka trajanja naše regionalne deponije – naveo je gradonačelnik.

Primarno selektovani otpad će se, po rečima Olivera Ristanovića direktora JKP Bioktoš, odvoziti specijalizovanim vozilom na svakih 15 dana, dok će mešoviti otpad biti prikupljan u skladu sa redovnim planom i programom.

Direktor Regionalne deponije Duboko, Momir Milovanović naveo je da se kroz ovaj projekat štiti deponijski prostor koga ima sve manje i manje, produžava radni vek deponije, a samim tim su postavljeni dobri temelji primarne selekcije u gradu.

Izvor Grad Užice


 

Leave a Comment