Džipovima divljali u NP “Tara” /VIDEO/

U Nacionalnom parku “Tara” ponovo traže pomoć policije kako bi sprečili divljanje u zaštićenom području.

– Ima li kraja bahatosti pojedinaca i uništavanju Nacionalnog parka Tara? Da li je moguće da neki ljudi ne poseduju ni trunku razuma i kućnog vaspitanja, da nemaju poštovanja ni prema čemu? Da li ugrožene i retke biljne i životinjske vrste ne mogu da budu bezbedne ni u prvoj zoni zaštite u okviru jednog nacionalnog parka – pitaju se u NP “Tara”.

Na svom sajtu navode da se “sve češće ponavljaju različiti incidenti koji vode ka degradiranju Nacionalnog parka Tara i uništavanju njegovih temeljnih vrednosti”.

– Očigledno mnogima nije dovoljno što je preko polovine površine parka u trećem režimu zaštite koji dozvoljava više nego liberalan način korišćenja, već se divlja i u lokalitetima prvog stepena zaštite. Poslednji incident u nizu se desio 14.04.2023. kada su kamere za monitoring divljači snimile 15-ak terenskih vozila kako divljaju po rezervatu Račanska šljivovica. Vozači ovih vozila su ušli u ovaj lokalitet zanemarujući postavljene table koje pokazuju da je reč o lokalitetu prvog stepena zaštite – navode u NP “Tara”.

Lokalitet prvog stepena zaštite Račanska šljivovica obuhvata površinu od 17,81ha koji se nalazi se jugozapadno od kanjona Rače, u predelu zaseoka Šljivovice. Ovo je stanište brojnih ugroženih i strogo zaštićenih vrsta poput: male i dugorepe sove, troprstog detlića, mrkog medveda…

– Prema Zakonu o zaštiti prirode u režimu zaštite prvog stepena zabranjeno je korišćenje resursa odnosno dozvoljena su naučna istraživanja i praćenje prirodnih procesa i kontrolisane posete u obrazovne, rekreativne i opštekulturne svrhe uz saglasnost Ministarstva. Кada nam po rezervatu prirode jure džipovi nije ni čudo što se medvedi viđaju po naseljima, pa i u samoj Bajinoj Bašti. Očigledno su ih nesavesni divljaci, koji misle da su iznad zakona i države, isterali iz šume – navodi NP “Tara”.

Služba čuvara zaštićenog područja NP Tara je uputila zvaničan dopis policijskoj stanici Bajina Bašta za dostavljanje podataka o vlasnicima vozila na osnovu registarskih oznaka snimljenih vozila, radi pokretanja prekršajnog postupka protiv istih.

– Ovo nije saopštenje ovo je apel. Apel na sve – nadležne institucije i organe, na svu zdravo razumnu javnost i celo društvo da svako uradi savesno samo ono malo što je do njega kako bi sačuvali Taru, ali i celu Srbiju. Inače nam nema pomoći. Ne dozvolimo da nam Nacionalni parkovi i uopšte zaštićena područja budu samo slovo na papiru – piše u ovom apelu NP “Tara”.

Autor: LZS, Foto i vdeo: NP Tara

Leave a Comment