DRŽAVA PRIPREMA NOVE MERE ZA NAJUGROŽENIJE: Krediti za turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj

Malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u sektorima turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja, najviše pogođenim pandemijom Kovid 19, biće dostupni povoljni krediti Fonda za razvoj za likvidnost i obrtna sredstva, istaknuto je na drugom sektorskom sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije, Siniše Malog, ministra finansija i predstavnika privrede iz ovih sektora.

Predsednik PKS ukazao je na neophodnost realizacije mera u što kraćem roku, kako bi se privreda oporavila i nastavila poslovnu aktivnost.

Kriterijume za kredite, preko PKS, predložili su predstavnici privrede i dostavili nadležnim ministarstvima.

Predviđeni su krediti do pet godina koji uključuju grejs period do dve godine i rok otplate do tri godine, kamatna stopa je jedan odsto na godišnjem nivou, a sredstva se odobravaju i vraćaju u dinarima, saopštila je Komora.

Maksimalan iznos kredita za preduzetnike i mikro pravna lica je do 20 miliona dinara, što je udvostručen iznos, za mala preduzeća do 80 miliona dinara, a za srednje firme do 180 miliona dinara, rekao je Siniša Mali.

U zavisnosti od iznosa kredita, korisnici dostavljaju različita sredstva obezbeđenja.

Na sastanku je dogovoreno da predstavnici sektorskih udruženja PKS, privrednici, predstavnici Fonda za razvoj, ministarstava finansija, turizma i privrede definišu precizne kriterijume za apliciranje za ovaj vid podrške.

Izvor: Blic, naslovna foto: RTV

Leave a Comment