Drevna veština na Zlatiboru

Zlatibor je pogodan za pripremu i treninge mnogih sportova zbog svoje idealne klime. Ima infrastrukturu za sve timske sportove, ali i za sportove, koji su tek razvijaju u ovom kraju Srbije. Streličarstvo, kao sportska disciplina u Srbiji, ima veoma dugu tradiciju, a poslednjih godina postalo je sve popularnija rekreativna aktivnost na otvorenom. Kao veoma atraktivnan i zabavan vid provođenja slobodnog vremena i rekreacije u prirodi, pojedincima i grupama daje mogućnost da se u opuštajućem ambijentu Zlatibora oprobaju u ovoj veštini. Streličarstvo kod pojedinaca poboljšava koncentraciju i fokusiranje na ostvarenje ciljeva. Idealno je kao aktivnost u okviru tim bildinga, jer podstiče podršku timu i takmičarski duh.

Sa puno ljubavi o ovom sportu se govori u Streličarskom klubu Zlatiborac.

Streličarski Klub Zlatiborac osnovan je 2017. godine sa ciljem afirmacije i promocije streličarstva kao olimpijske veštine na Zlatiboru, najlepšoj i najatraktivnijoj planini u Srbiji. Na putu postizanja svog cilja trudimo se okupiti što veći broj zainteresovanih, pre svega dece i omladine, oko ideje streličarstva kao jedne od najstarijih veština poznatih čoveku. Danas brojimo 20 članova, koji se razvrstavaju u tri kategorije: rekreativnu, pripremnu i takmičarski. Nudimo Vam prilagodjenu salu za vežbanje, stručni nadzor kao i svu neophodnu streličarsku opremu i sportkse rekvizite potrebne za početak bavljenja ovim sportom. Vaše je da donesete dobru volju – navode u ovom klubu na svom sajtu.

Svu potrebnu edukaciju, obuku i usavršavanje na polju streličarstva Streličarski Klub Zlatiborac sporovodi po metodama Svetske Streličarske Organizacije -FITA (na francuskom “Fédération Internationale de Tir a l’Arc”) uz nadzor stručnih lica. U ovom klubu objašnjavaju sve o streličarstvu.

U streličarstvu postoji više disciplina (kao i lukova), tako da svako može da nađe disciplinu koja mu najviše odgovara, ali su najpopularnije i najrasprostranjenije tri discipline: metno (targert), u polju (field) i 3D streličarstvo. Metno streličarstvo je gađanje u metu koja je na poznatoj udaljenosti. Udaljenost mete zavisi od tipa takmičenja i kategorije kojoj streličar pripada, tako da je na otvorenom, najveća udaljenost 90 metara za seniore, a najmanja 25 za mlađe pionire, dok je u sali udaljenost mete 18 i 25 metara. Posle uspostavljanja jedinstvenih pravila, od 1972. godine, ova disciplina je na programu Olimpijskih igara, a udaljenost mete u koju takmičari gađaju je 70 metara, kako za žene, tako i za muškarce. Streličarstvo u polju je gađanje u mete koje mogu biti na poznatim i nepoznatim distancama. Ovo je tehnički možda i najzahtevnija disciplina jer od streličara zahteva procenu udaljenosti u odnosu na konfiguraciju terena. Dozvoljena udaljenost meta je od 5 do 60 metara, u zavisnosti od kategorije i stila kojoj streličar pripada. U ovoj disciplini se koristi meta sa bodovanjem od 1-6, za razliku od metnog, gde je od 1-10. Maketno streličarstvo je gađanje u makete životinja, koje su u prirodnoj veličini i takođe na nepoznatoj distanci. Ova disciplina je i najatraktivnija, jer pored toga što streličar prolazi stazu, koja u većini slučajeva ide kroz šumu, ova disciplina je i neka vrsta simulacije lova. Donja granica udaljenosti makete nije određena, dok je gornja, za one koji ne koriste nišan 35, a za one sa nišanom 45 metara. Bodovanje se vrši u zavisnosti od udaljenosti pogotka od vitalnih organa životinje čija se maketa gađa i boduje se sa 11, 10, 8 i 5 poena – objašnjeno je u streličaraskom klubu “Zlatiborac”.

Ovaj klub je organizator i značajnih takmičenja iz ovog sporta na Zlatiboru. Ove godine je u januaru održan streličarski turnir zatvorenog tipa u disciplini na 18 metara u sportskoj dvorani TRK Zlatibor gde se okupilo preko 60 takmičara iz cele Srbije. Turnir je organizovan pod pokroviteljstvom Streličarskog Saveza Srbije. Prethodne godine SK “Zlatiborac” organizator je prvog streličarskog kupa “Planinske strele” u Srbiji, koji je na pomoćnom terenu Švajcarije okupio 70 strelaca iz Srbije, a samo nekoliko dana kasnije na Tić polju održano „Otvoreni kup Zlatibora“ u field streličarstvu.

Svi koji su zainteresovani da nauče ili se zabave, ili da počnu da se takmiče mogu kontaktirati Sreličarski klub “Zlatiborac” na 062 288 741, putem e-maila: sk.zlatiborac@outlook.com ili se informisati na sajtu kluba www.skzlatiborac.rs.

Takođe, streličarastvo na Zlatiboru ima svoje mesto i u “Dino parku”.

Streličarstvo je jedan od standardnih olimpijskih sportova, koji zahteva maksimum koncentracije, strpljenja i upornosti. Još jedan od sadržaja “Dino parka” je i poligon sa statičnim metama gde uz obuku instruktora možete dosta naučiti o ovoj veštini, koristeći profesionalni luk i strelu – navode u “Dino parku”.

Takođe i Zlatibor Adventure ima svoj deo za ovaj sport.

Streličarstvo je sve popularnija aktivnost na otvorenom. Mi vam je nudimo u prelepom planinskom ambijentu Zlatibora. Streličarstvo je prastara, ali vekovima očuvana disciplina, koja ne gubi na značaju. Kada se organizuje grupno streličarsto, kod pojedinaca ali i kod cele grupe se unapređuju različite sposobnosti i veštine. Kod pojedinaca prisutna je koncentracija, zadiranje u svoj unutrašnji svet i fokusiranje se na ostvarenje ciljeva, u ovom slučaju pogađanje u metu. Kod grupe, streličarstvo je puno izazova za prevazilaženje, podstiče se podrška tima, razvija se takmičarski duh. Najbolje kod streličarstva je to što kako više ponavljate gađanje u metu, sopstvenim očima možete da vidite svoj napredak i napredak Vaših kolega. Instruktor streličarstva će Vam pored osnovnog uputstva i saveta kroz druženje ukazati na umeće i osobine kao što su: strpljenje, donošenje prave odluke, rad pod pritiskom i slično – navode u Zlatibor Adventure.

Autor: LZS

Zahvaljujemo svim učesnicima koji su pomogli da nastane ovaj tekst i na  ustupljenim fotografijama.

Tekst je deo medijskog projekta “Zlatna planina – centar sportskog turizma” koji je sufinansiran od strane Opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Leave a Comment