Divljao kvadom u NP “Tara”

U NP Tara sve je više vozača sa ATV vozilima, odnosno kvadova, ali jedan broj ne poštuje pravila i bukvalno divlja u ovom očuvanom delu prirode. Prema rečima Ranka Milanovića iz NP “Tara” jedna od težih prestupa se dogodio za vreme vikenda.

– Bili smo svedoci novog divljanja i nesavesnog ponašanja vozača ATV vozila (tzv. kvadova) u Nacionalnom parku Tara. U subotu je, u vremenu između 12 i 13 časova vozač ATV vozila obišao rampu sa znakom zabrane saobraćaja i delom puta zatvorenim za saobraćaj, kao i delom planinarske staze i došao do vidikovca Banjska stena. Vozilo je identifikovano na osnovu snimaka postavljenih na društvenim mrežama i protiv vlasnika će biti podneta prekršajna prijava – rekao je Milanović.

On je dodao da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i nije dozvoljeno u nacionalnom parku, jer pored narušavanja staništa biljnih i životinjskih vrsta i uništavanja mobilijara ugrožava bezbednost posetilaca parka.

– Prema nedavno usvojenom Pravilniku o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi Nacionalnog parka Tara u članu 10. piše da je “zabranjena vožnja vozila na motorni pogon, drugih vozila i prevoznih sredstava šumskim putevima, odnosno izvan puteva, staza i prostora koji su za to namenjeni, osim za službene potrebe Upravljača, u vanrednim situacijama i uz posebno odobrenje Upravljača. Režim saobraćaja, odnosno kretanje, zaustavljanje i parkiranje vozila na motorni pogon na javnim i nekategorisanim putevima i drugim saobraćajnicama unutar Nacionalnog parka može se, na osnovu dogovora sa upravljačima tih puteva i organom nadležnim za bezbednost saobraćaja na putevima, regulisati odnosno zabraniti, ograničiti ili promeniti za sve ili određene kategorije učesnika u saobraćaju, ako se prekomernim ili neadekvatnim korišćenjem istih puteva, ugrožava ili nanosi šteta Nacionalnom parku i prirodnim procesima u njemu” – kaže Milanović.

Donice puteva i mesta u Nacionalnom parku na kojima nije dozvoljeno kretanje, zaustavljanje ili parkiranje motornih vozila vidno se obeležavaju.

– Apelujemo na sve posetioce Nacionalnog parka Tara da se odgovorno ponašaju i skrećemo pažnju da će JP „Nacionalni park Tara“ učiniti sve što je u njegovoj moći da se spreče i sankcionišu sve nedozvoljene i neodržive aktivnosti. Takođe, pozivamo sve nadležne organe na saradnju, razumevanje i podršku u rešavanju ovakvih i sličnih prekršaja i problema. Javnost će u najkraćem periodu biti obaveštena o kategoriji i statusu saobraćajnica u Nacionalnom parku Tara – kaže Milanović.

Autor LZS, foto: NP Tara

Leave a Comment