“Div sa Borove Glave”

Petim umetničkim festivalom „Zlatiborsko Art Leto – Zalet“ na Borovoj Glavi ove godine se obeležava 10. godišnjica smrti slikara Božidara Кovačevića. Njagove ćerke i organizatorke festivala izmenile su ovogodišnji program zbog pandemije korona virusa.

Кulturni događaj u galeriji Кovačević otvoren je u petak izložbom „Div sa Borove Glave“ koja je posvećena slikaru Božidaru Кovačeviću sa fotografijama i novinskim tekstovima o njegovom životu i stvaralaštvu. Njagove ćerke koje organizuju Zalet odlučile su da ove godine na  festival ne zovu veliki broj gostiju, već da ga obeleže u krugu rodbine i prijatelja radi smanjenja rizika od korona virusa.

Na petom festvalu prikazan je dokumentarni film Tanje Fero „Ti Borovi“, a otvorene su i izložbe fotografija Aleksandre Ilić i Vesne Vasović. Dugogodišnji učesnik Zaleta Zoran Aleksić Кoki i ove godine je doprineo festivalu i to promocijom romana „Dan kada je umro Sid“ kroz muzički – scenski nastup, a u nedelju će održati radionici o izradi duvačkih instrumenata od jednostavnih materijala.

Gost galerije bio je dobroselički sveštenik Jovan Stojković u čiju parohiju spada i galerija Кovačević, koji je govorio o značaju pravoslavlja u ovim krajevima Srbije, i istoriji hramova u okolini. Izložbe će biti otvorene za zainteresovane posetioce tokom leta.

Izvor Zlatiborpress.rs

 

 

Leave a Comment