„Čitač“ najbolja predstava

Sinoć je završen 25. Jugosolovenski pozorišni festival i stručni žiri u sastavu profesora emeritus Svetozara Rapajić, reditelj – predsednik žirija i članova glumice Dragane Varagić i producenta Janka Ljumovića odlučio je da Ardalion za najbolju predstavu pripadne predstavi „Čitač“ u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i BEO ARTA produkcije Beograd, nastaloj po motivima romana Bernharda Šlinka u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. U obrazloženju žiri je naveo da predstava temu krivice i odgovornosti prikazuje uzbudljivim i visoko artikulisanim umetničkim sredstvima.

Nagrada Ardalion za najbolju režiju dodeljena je Borisu Liješeviću za režiju predstava „Čitač“ i „Upotreba čoveka“. Prema oceni žirija u ovim predstavama reditelj je uspešno povezao sredstva nekadašnjeg ekspresionizma sa modernim scenskim jezikom.

NagradaArdalion za najbolju žensku ulogu dodeljena je Mirjani Karanović za ulogu Hane Šmic u predstavi „Čitač“. Žiri je obrazložio da je ova glumica probranim i preciznim glumačkim sredstvima na uzbudljiv način ostvarila složene transformacije lika i iznela temu krivice i odgovornosti.

Nagrada Ardalion za najbolju mušku ulogu pripala je Marku Grabežu za ulogu Mihaela Berga u predstavi „Čitač“, a žiri je ocenio da je glumački suvereno, emotivno i inteligentno dokazuje mogućnost ljudskosti i u najtežim vremenima.

Nagrada Ardalion za najbolju scenografiju dodeljena je Željku Piškoriću za predstavu „Upotreba čoveka“ prema romanu Aleksandra Tišme u koprodukciji Novi tvrđava teatar Novi Sad, Novosadsko pozorište – Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Jednostavnim rešenjima ostvarila je mnogoznačnost scenskog prostora i simbolički i poetski obogatila predstavu.

Nagrada Ardalion za njabolju kostimografiju dodeljena je Marini Sremac za predstavu „Upotreba čoveka“, a obrazloženje da je sa izuzetnim osećajem za kolorit i detalj, ona je sivu istorijsku epohu učinila vizuelno bogatom i  funkcionalno označila pojedinačne sudbine brojnih likova.

Nagrada Ardalion za epizodnu ulogu pripala je Sanji Marković za ulogu Simke u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“ po drami Ljubomira Simovića  u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd i režiji Jagoša Markovića. Sanjina Simka je ostvarena na inovativan način koji je otkrio nove slojeve tumačenja toga lika.

Nagrada Ardalion za najboljeg mladog glumca i Nagrada Politike „Avdo Mujčinović“ dodeljena je Aljoši Điduću za uloge u predstavi „Upotreba čoveka“, a obrazloženje je da je mladi glumac velikom  glumačkom energijom, a preciznim sredstvima uspešno se kretao kroz različite likove koje je tumačio.

Specijalna nagrada Ardalion pripala je autorskom timu i ansamblu predstave „Radnička hronika“, u produkciji Narodnog pozorišta iz Subotice, po komadu Petra Mihailovića u režiji Veljka Mićunovića. Predstava propituje mogućnost pobune i sudbinu malog čoveka kroz preciznu i displinovanu kolektivnu igru, koja kritički posmatra moguće protivrečnosti ove teme.

Nagrade su donete većinom glasova.

Predsednik žirija Svetozar Rapajić je rekao da je održavanje ovakvog festivala u savršenoj organizaciji u uslovima pandemije i sa smanjenim sredstvima jedan veliki podvig celog kolektiva Narodnog pozorišta u Užicu. On je dodao da je zbog objektivnih okolnosti ovogodišnja selekcija sužena na pet predstava.

– Od tih pet predstava svaka je imala svoje određene kvalitete koje smo savesno i detaljno razmatrali, usaglašavali se i došli do rezultata. Raduje me što se pojavio znatan broj mladih glumaca, koji su doneli svežu energiju i posvećenost tom poslu, koji su zaista jedna nova snaga – rekao je predsednik žirija.

Član žirija Dragana Varagić je takođe pohvalila organizaciju festivala.

– Bio je to veliki napor svih učesnika ovog festivala, jer veći deo predstava dugo nije igran, te su oni napravili jedan veliki podvig u slavu pozorišta i u slavu života. Jako me raduje što se u ovoj selekciji pojavio jedan broj izuzetnih ženskih uloga. Veliko mi je zadovoljstvo da sam svoje kolegenice gledala u sjajnim ostvarenjima – rekla je glumica.

Producent Janko Ljumović rekao je da slogan ovogodišnjeg festivala apsolutno tačan, jer kroz selekcije predstava iz četiri zemlje se i to potvrdilo.

– Veliki je podvig da se festival desi. Čestitam selektorima i publici koja se vratila kroz ovaj festival pozorišta – rekao je Ljumović.

Direktor užičkog pozorišta Zoran Stamatović se zahvalio svim učesnicima festivala, Ministarstvu kulture i Gradu Užicu na podršci, selektoru i kritičaru Festivala, publici koja se vratila u pozorište i novinarima.

– I sam nisam verovao da ovo možemo da uspešno dovedemo do kraja – zaključio je Stamatović.

Poslednja predstava na ovom festivalu je bila “Upotreba čoveka”.

Autor:LZS, foto naslovna Narodno pozorište Užice,

Leave a Comment