Čišćenje jezera u centru Zlatibora i priprema za fantastičnu fontanu

Na Zlatiboru je trenutno ispražnjeno jezeru u centru gde ekipe KJP “Zlatibor” vrše čišćenje i time će se stvoriti uslovi za nastavak radova.

Prema rečima direktora KJP “Zlatibor” Srđana Pantovića planira se betoniranje preostale površine dna jezera koje nije završeno tokom jeseni, u čijem središnjem delu će biti postavljen betonski zid, koji će služiti kao nosač mlaznica za fontanu.

– Prošle godine smo izvršili detaljnu rekonstrukciju jezera. To je obuhvatilo obnavljanje korita jezera, uvođenje najsavremenijeg sistema odvoda vode, formiranje novih zelenih površina oko jezera, kao i rekonstruisanje pešačke staze i platoa ispred Кraljeve česme. Bila je to prva detaljna rekonstrukcija jezera od njegove izgradnje 1947. godine – rekao je Pantović.

Fontana, koja treba da bude postavljena je dužine 120 metara sa vodenim mlazom i stubom visokim 25 metara. Prema najavama, biće tomultifunkcionalni sadržaj na vodi, sa zvučnim i svetlosnim efektima.

Pored tih radova na jezeru, na Zlatiboru je počela i sezona košenja.

– U toku vegetacionog perioda vrši se redovno košenje i održavanje oko 320.000 m2 javnih zelenih površina, koje se sprovodi nekoliko puta godišnje, u skladu sa vremenskim prilikama i potrebama na terenu. Ukoliko postoji potreba, ovi poslovi obuhvataju grabuljanje i odvoz trave na deponiju – rekao je Pantović i dodao da se uporedno mašinski i ručno raskresuju i žbunje i visoko rastinje oko saobraćajnica.

Počelo je i obeležavanje kolovoza horizontalnom signalizacijom na Zlatiboru, a potom u Čajetini i Rožanstvu. U toku su i pripremni radovi oko postavljanja signalno-obaveštajnih digitalnih panoa za merenje brzine kretanja vozila. Nabavljeno je deset panoa, a sve u cilju povećane bezbednosti saobraćaja u blizini škola, dečijih igrališta i nejfrekvetnijih saobraćajnica.

Autor: LZS; Foto: KJP Zlatibor

 

1 thought on “Čišćenje jezera u centru Zlatibora i priprema za fantastičnu fontanu”

Leave a Comment