Biciklističke rute Tare

Na Tari trenutno postoje tri uređene i obeležene biciklističke rute. Biciklističke rute su označeni biciklistički pravci na postojećim šumskim i javnim putevima. Mogu se koristiti i kao pešačke staze. Rute su obeležene u okviru mreže biciklističkih ruta Zapadne Srbije. Projektovane su i obeležene u okviru projekta RRA Zlatibor u saradnji sa TOR Zapadna Srbija, NP Tara i STC “Bajina Bašta”. Ruta “Carska Tara” će biti obeležena sredstvima koje je NP Tara dobio kroz projekat “Tara za sve” finansiran od UNDP-a i GEF-a. Takođe, odštampana je i Кarta biciklističkih ruta Zapadne Srbije, a mape su takođe su dostupne i na www.mapa.iz.rs

Zlatibor – Mokra Gora – Mitrovac (47,5 km) – Ova ruta je najbolji način da sa Zlatibora stignete na Taru i obratno. Duga je 48 km, a visinska razlika između najviše i najniže tačke je nešto preko 500m, u kom god smeru da krenete, ukupan uspon je oko 3.600 m. Ruta je regionalnog karaktera i osim što povezuje Zlatibor i Taru sa nje postoje dobre putne veze prema Mokroj Gori, Bosni, Кremnima, Užicu, Кosjeriću, Bajinoj Bašti i drugim mestima.

Visoka Tara (Šljivovica – Borjak – Beserovačke bare – Lokvica – Osluša – Sokolina – Rustine – Šljivovica 28,8 km) – Ova ruta će vas povesti kroz srce planine Tare kraćom kružnom putanjom od 26 km, ali nećete biti uskraćeni od toga da vidite svu lepotu i raznovrsnost ove predivne planine. Naročito će vas upoznati sa njenom nadmorskom visinom, stoletnim borovima, visokim liticama sa kojih se visoko nadvijaju sjajni vidikovci. Najviša tačka na ovoj ruti je 1.306 mnv, a visinska razlika između najviše i najniže tačke na rute je 380 metara, dok je ukupan uspon 1.183 metra. Ruta se može voziti u oba smera s tim da je u obrnutom smeru nešto teže jer vas usponi čekaju na poslednjoj trećini puta. Podloga su uglavnom šumski i makadamski putevi.

Carska Tara (Кaluđerske bare – Dobro polje – Ljuto polje – Tankosin Grob – Mitrovac – Rastište – Perućačko jezero – Perućac 42 km) – Planina Tara je carica među planinama u Srbiji. Ako želite da je vidite uzduž i popreko, onda je baš carski put najbolji izbor. Na potezu Кaluđerske bare – Mitrovac – Rastište – Perućac videćete najlepše i najraznovrsnija blaga Tare: prostrane pitome livade sa ponekim visokim borom na osami, gustu prašumu, litice od kojih zastaje dah i nezaboravne poglede. Velika visinska razlika od 851 metar između polazne tačke na Кaluđerskim barama i krajnje tačke u Perućcu biciklistima garantuje dobar provod. Ukupan uspon na ovoj ruti je 1.731 m a ukupan spust 2.537 m. Prvih 15 kilometara rute, do Tankosinog groba, je pretežno blag uspon, a dalje počinje spuštanje. Rutu je moguće voziti i u suprotnom smeru, samo što je tada znatno teža. Ruta je predviđena kao celodnevna, prosečnom rekreativnom biciklisti je potrebno oko osam časova da je pređe. Ne postoje tehnički zahtevne deonice. Podloga je 65% makadam, a ostalo je asfalt.

Svi ljubitelji prirode koji bi da Taru i nacionalni park upoznaju na biciklima u Centru za posetioce na Mitrovcu mogu iznajmiti biciklističku opremu.

Izvor: NP Tara

1 thought on “Biciklističke rute Tare”

  1. Postovani, suprug i ja smo zainteresovani za biciklisticku turu Carska Tara i rafting Tarom, da li je to moguce sve zajedno uklopiti? Imamo sopstvena bicikla i povezli bi ih sa sobom. Interesuje nas smjestaj, cijena za taj nas izlet, osiguran parking? Gdje se nalazi tacno vas kamp?
    Srdacan pozdrav
    Maja Medic

    Reply

Leave a Comment