BAZZUM – Džez festival u Užicu

U Užicu se po prvi put organizuje džez festival, Bazzum. Grad na Đetinji tako se uključio u društvo petnaestak gradova u Srbiji koji organizuju manifestacije posvećene ovoj vrsti muzike.

Bazzum je prvi festival ovog tipa koji se organizuje u Užicu. Iako lokalno džez udruženje postoji skoro tri decenije, smatraju da je ovdašnja scena u razvoju i da je ovo prvi korak u tom smeru.

– Potrebno je bar desetak godina da bi se jedna džez scena formirala. Mi smo na sredini tog procesa, imamo svoje bendove, a trudimo se da promovišemo ovu muziku u regionu zajedno sa našim prijateljem, Draganom Nešićem. Osim svirki, napravili smo prateće aktivnosti za prvi festival, od otvaranja legata posvećenog našem pokojnom sugrađaninu, Žarku Petroviću, do promocije knjige „Jazz face“, Voje Pantića – rekao je Radiša Selaković, menadžer festivala.

Džez festival Užice
Foto: Printscreen

Publika je u prilici da isprati nastupe Sanje Marković, sastava Hot club of Belgrade, kao i kvartete Maksa Kočetova, Dragana Ćaline, Ivana Radivojevića i Vlade Maričića, koji je održao i svojevrsnu džez radionicu.

„Ovaj festival je višeznačan. Ima funkciju podizanja kulturnog nivoa grada, edukativnu, ali i zabavnu funkciju. Može biti primer poželjnog kulturnog modela za Srbiju. Nama treba publika koja je informisana i u dboroj meri obrazovana“, kaže Vlada Maričić.

S obzirom na mogućnost da užička srednja muzička škola dobije katedru za džez, veruje se da je značaj ovog festivala između ostalog i u buđenju interesovanja mlađe populacije za ovu vrstu muzike.

– Da među mladima stvorimo sliku prema kojoj je džez nešto što je „kul“, nešto što je moderno. Nadam se da će ovaj festival uticati na to da se u budućnosti u Užicu može otvoriti i neki lokal u kojem će se preko godine čuti neka džez svirka – dodaje Maričić.

Organizatori ne kriju da su primenjivali neka iskustva koja nose sa drugih festivala, ali da će se truditi da u narednim godinama dobije svoju posebnost i međunarodni karakter.

Izvor: ZOOM UE

Leave a Comment