ARSEN ĐURIĆ O OBILAZNICI, BLIŽOJ VEZI ZA AERODROM PONIKVE I NIZU ULAGANJA U INFRASTRUKTURU ZLATIBORA

Počinjemo s izgradnjom novih saobraćajnica na Zlatiboru, onih širine 6 metara, a sa pešačkim i biciklističkim stazama u širini od po 2 metra. Nove ulice radiće se od naselja Кalman, pored početne stanice “Gold gondola” do hotela „Tornik“, odatle do magistralnog puta, a zatim u drugom pravcu, od naselja Кalman prema Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda. Ovaj koncept ulica započet je u naselju „Jelena Anžujska“, a nastavlja se i u ovoj godini. To će se raditi na Zlatiboru tamo gde prostor dozvoli, dok ćemo u postojećim ulicama u kojima nema dovoljno prostora raditi na proširenju i rekonstrukciji koliko to uslovi dozvole.

Pored tekućih radova na obnovi postojećih ulica, planirana je i potpuna rekonstrukcija ulice u naselju Čolovića brdo, tačnije od restorana „Sloboda“ do crkve na Zlatiboru, kao i Rujanske ulice, od naselja Кalman do raskrsnice za Semegnjevo. Planiran je nastavak izgradnje Ulice prote Simića sa pešačkom stazom, i onih od hotela „Olimp“ do Studentskog odmarališta, takođe sa pešačkim stazama.

OBILAZNICA

Putevi Srbije odobrili su projekat obilaznice oko Zlatibora i u narednom periodu očekujemo početak gradnje. Obilaznica se odnosi na potez magistralnog puta od fudbalskih terena hotela „Palisad“, kraj Postrojenja za preradu otpadnih voda obodom naselja Obudojevica 3, pa do Semegnjevskog puta, što je prva faza. Reč je o saobraćajnici širine 6,5 metara sa pešačkim stazama. Druga faza te obilaznice koja bi mogla početi sa izgradnjom ove godine, podrazumeva nastavak prve, dakle potez od Semegnjevskog puta, preko naselja Oko, do Branežaca odnosno Šljivovice, tačnije do petlje budućeg auto-puta koji će voditi za Višegrad. Na taj način sigurno će biti značajno rasterećen saobraćaj u centru, kao i sa pomenutim saobraćajnicama koje radimo na samom Zlatiboru.

PUT KRNDA – ROSIĆI

Putevi Srbije odobrili su još jedan projekat Opštini: reč je o izgradnji puta Кrnda –Rosići za koji je Čajetina pre nekoliko godina uradila projektnu dokumentaciju. Njegova izgradnji počinje ovih dana. To je put od Sušice, preko Tripkove, do jezera Vrutci u širini od 5,5 metara, što je i najbliža veza Zlatibora sa aerodromom Ponikve. Nadamo se da će ovaj put biti završen do kraja godine, a od velikog je značaja pre svega za meštane koji tu žive, ali i za aerodrom Ponikve za koji čekujemo da će od sledeće godine biti u funkciji.

DOBAR BUDŽET I VIŠE INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA

Uz to, završeni su i tenderi za rekonstrukciju puteva i ulica u iznosu od 33 miliona i još jedan za izgradnju novih od 112 miliona dinara. Tim tenderima su obuhvaćene rekonstrukcije i izgradnje puteva i ulica na Zlatiboru i u Čajetini, ali i u svim mesnim zajednicama na teritoriji Opštine. Rebalansom budžeta predviđeno je i dodatnih 30 miliona za ovu namenu, a imajući u vidu priliv novca koji je čak bolji od očekivanog, planiraćemo još sredstava kako bismo u ovoj godini uradili više infrastrukturnih projekata.

Izvor: Zlatiborske vesti

Leave a Comment