Ana Brnabić obećala nova ulaganja u Ovčar Banju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je Ovčar Banju, novoizgrađeni amfiteatar i radove na trgu i Prirodnjačkom muzeju, kao i manastir Blagoveštenje i renoviranu železničku stanicu Ovčar Banja na pruzi Požega-Čačak-Kraljevo-Stalać. Najavila je ulaganje od 500 miliona dinara za nastavak projekata u 2022. godini.

Premijerka Ana Brnabić je istakla da su realizovani projekti rezultat zajedničkog rada različitih ministarstava i lokalne samouprave, kao i da je u Ovčarsko-kablarsku klisuru u prethodnoj godini uloženo 185 miliona dinara.

– Napravili smo međuresornu radnu grupu i ovako izgleda kada zajedno rade različita ministarstva u okviru Vlade, javna preduzeća, lokalna samouprava i sve institucije u okviru lokalne samouprave. Mi smo u 2021. godini realizovali projekte u vrednosti od 185 miliona dinara u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Završili smo amfitetatar u Ovčar Banji, uređenje pristaništa na jezeru Međuvršje, Železničku stanicu Ovčar Banja, pristupne saobraćajnice do Kablara i parking kod manastira Blagoveštenje – navela je Brnabićeva.

Najavila je i značajna ulaganja u ovaj predeo izuzetnih odlika i u narednoj godini.

– U 2022. godini smo budžetirali 500 miliona dinara da nastavimo projekte. Do kraja godine treba da završimo Prirodnjački muzej u Ovčar Banji i parking. Kapitalna investicija u 2022. godini je svakako izgradnja RH centra u Banji i izmuljavanje jezera Međuvršje, što je čak 40 miliona evra, to je projekat koji će trajati dve ili tri godine i izuzetno je važan za zaštitu životne sredine. Zatim, vodovod i kanalizacija, stakleni vidikovac na Kablaru, prvi i jedini takve vrste u Republici Srbiji, kompletan put do Kablara – rekla je Brnabićeva.

Istakla je i da je slična međuresorna radna grupa formirana i za jug Srbije, za Koršumliju, Lebane, Medveđu i Leskovac, kako bi se i taj predeo izuzetnih odlika vratio na turističku mapu Srbije.

Premijerka je takođe naglasila da je izgradnja auto-puta do Požege i revitalizacija Ovčarsko-Kablarske klisure zapravo jedinstven projekat, koji je planski rađen paralelno.

– Paralelno sa izgradnjom auto-puta moramo da uradimo nešto za Ovčarsko-kablarsku klisuru, to je predeo izuzetnih odlika, prirodno bogatstvo prvog reda Republike Srbije. Auto-put će nam omogućiti potpuno izmeštanje saobraćaja iz klisure. Želeli smo da te dve stvari radimo paralelno. Da kada budemo pustili u saobraćaj auto-put, pokažemo šta smo sve uradili i u klisuru – zaključila je premijerka.

Ana Brnabić je Ovčar Banju posetila sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem i direktorom TO Čačak Vojinom Jakovljevićem.

Izvor: RTS, Predrag Stojković

Leave a Comment